Állandó vita tárgya

Kutatást indít a gyűlöletbeszédről a médiatanács

A szakérők és az érdeklődők véleményének megismerése céljából kutatást indít a gyűlöletbeszédről a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa.

2013.02.01 14:53MTI

A február és szeptember között zajló adatgyűjtés kérdőíve letölthető a hatóság honlapjáról. Közlésük szerint a testület a kutatással azon alkotmányos mérce tisztázására vállalkozik, amely a sajtószabadság szükséges és arányos korlátjaként ismeri el a gyűlöletbeszéd tilalmát. 

A kérdőív kitöltésére a szervezet közvetlenül is felkéri az egyetemi jogi és kommunikációs tanszékeket, valamint számos, a témában érintett állami és civil szervezetet, intézményt. A hatóság folyamatosan várja a kitöltött kérdőíveket, amely interneten és postán is visszajuttatható. A gyűlöletbeszéd médiaszabályozásban megfogalmazott korlátozásának érvényesülését a médiatanács felügyeli.
 
A hatóság fontosnak tartja, hogy megismerhesse az elméleti és a gyakorlati kérdésekre is kiterjedő véleményeket a gyűlöletbeszéd szabályozásának megítélését illetően - közölték. A hatóság emlékeztet arra: a gyűlöletbeszéd kérdéséről több mint két évtizede folyamatos közéleti-szakmai viták folynak, és az Alkotmánybíróság is több határozatában foglalkozott már a kérdéssel, ennek ellenére valódi jelentése, az alkalmazandó mérce pontos tartalma napjainkban is folyamatos vita tárgyát képezi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.