Bezárt iskolák, elbocsátott pedagógusok

Fidesz: a Gyurcsány-Bajnai szövetség egyszer már szétverte az oktatást

A Gyurcsány-Bajnai szövetség egyszer már szétverte az oktatást a Fidesz szerint.

2013.01.31 16:33MTI

Pósán László, az Országgyűlés oktatási bizottságának fideszes alelnöke MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: háromezernél több bezárt iskola és cserbenhagyott falu, több tízezer elbocsátott vagy megalázott pedagógus, megcsapolt bérek, semmivé lett szakmunkásképzés, gyakran értéktelen diplomák, segélyezettek tömege maradt azután az oktatáspolitika után, amelynek újraindítását tervezgeti ma együtt a baloldal. 

"Magyarország nem kér többet ebből" - írta, hozzátéve: a Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon vezette balliberális erők tönkretették és "öncélú liberális kísérleti tereppé tették a magyar oktatást", amelyben csak a gyermekek, a pedagógusok, a szülők érdekeit nem tartották szem előtt. Százmilliárdokat vontak el az oktatásból, szétverték a két tannyelvű iskolákat, a szakképzést, az "ész nélküli pénzelvonások miatt" fejlesztéseket kellett leállítani, és az intézmények választhattak, hogy a gyerekek ebédjén vagy a pedagógusok bérén spórolnak-e - fogalmazott a képviselő. 

"Teljes közönnyel tűrték, hogy minden ötödik gyermek funkcionális analfabétaként hagyja el az iskolapadot, fiatalok tömegei pedig szakma nélkül vagy a munkaerőpiacon fabatkát sem érő diplomával végezzenek, és növeljék a munkanélküli fiatalok táborát. Akkor nem az volt a kérdés, hogy elég jó-e az oktatás, hanem az, hogy egyáltalán lesz-e még oktatás" - írta Pósán László. A koragyermekkori fejlesztésről és a Nemzeti alaptanterv megváltoztatásáról tárgyaltak csütörtöki egyeztetésükön a baloldali ellenzéki pártok. 

Az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK), a Magyarországi Szociáldemokrata Párt és a Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt csütörtökön megállapodott: ha kormányra kerülnek, felülvizsgálják a Nemzeti alaptantervet, kiveszik belőle a szélsőséges szellemiségű alkotókat, kötelező helyett választhatóvá teszik a hit- és erkölcstanoktatást. Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja pedig arról beszélt: az Orbán-kormány oktatáspolitikája kizárja a szegény gyerekeket a tudás megszerzéséből, így lemond egy generáció legszegényebb tagjairól. 

Az MSZP-s politikus elmondta: a Nemzeti alaptantervet kétévente a hatályos szabályok szerint is felül kell vizsgálni, ez legközelebb 2014-ben lesz esedékes, így ha megvalósul a kormányváltás, ehhez a munkához azonnal hozzá kell kezdeni, hogy a 2015-ös tanév már egy új szellemiségű alaptanterv alapján kezdődhessen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.