Eltiltás "bosszúból"?

DK: hagyja békén a kormány az Alkotmánybíróságot!

A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólítja fel a kormányt, hogy "legalább saját fideszes Alkotmánybíróságát hagyja békén 2014-ig" - mondta Vadai Ágnes, a DK politikusa szerdán.

2013.01.30 11:43MTI

Ezzel arra reagált, hogy az Origo hírportál szerint a kormány "bosszúból" eltiltaná a testületet a rendszerváltás után született bírósági döntések felhasználásától.

Az origo.hu szerdán kormánypárti forrásokra hivatkozva írt arról, hogy "újabb drasztikus módszerrel" korlátozná az Alkotmánybíróság (Ab) mozgásterét a kormány, válaszul arra, hogy a testület az elmúlt hetekben több, a kormánypártok számára fontos törvényt megsemmisített. A portál értesülései szerint a tavaszi ülésszakon elfogadandó alaptörvénymódosítás-csomagba építenék be azt a korlátozást, amely szerint az elmúlt 20 év alkotmánybírósági gyakorlata helyett a testület a jövőben csak a tavaly hatályba lépett alaptörvény szellemiségét vehetné figyelembe.

Vadai Ágnes erre reagálva azt mondta: "Orbán kétharmados csapata" 2010 után "szó szerint letarolta" az Alkotmánybíróságot, korlátozta döntési jogosítványait és az Ab-hez fordulás lehetőségét, majd amikor ez sem bizonyult elégnek, akkor feltöltötte a testületet "fideszes emberekkel".

Hozzátette: most a választási regisztráció ügyében hozott Ab-döntésre válaszul "a fideszes boszorkánykonyhában újabb bosszú készülődik". Szerinte nyilvánvaló, hogy az "orbáni diktatúra vezetőit" zavarja Magyarország demokratikus 20 éve és csak az "egypárti alaptörvény torz szellemiségét szeretik".

Ezért a DK nevében arra szólította fel a kormányt, hogy "legalább saját fideszes Alkotmánybíróságát hagyja békén 2014-ig". Ezt követően viszont szerinte a kabinetnek nem lesz dolga, mert az új demokratikus kormány első lépéseinek egyike az Ab teljes jogkörének visszaállítása lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.