Időjárás-jelentés

Várható időjárás az ország területén kedd estig

Szél, ónos eső, -3 és +5 fok - de lesz napsütés is...

2012.12.24 23:29Sós Éva

Időjárási helyzet Európában:
Kelet-Európa felett továbbra is anticiklon helyezkedik el, ami miatt arrafelé általában kevés felhő van az égen, legfeljebb a peremén - a Jeges-tenger partvidékén, illetve Ukrajnában, Belorussziában és a Baltikumban - vannak erősen felhős, borult területek, ahol havazás is előfordul. Rendkívül hideg van Európa ezen felén, sokfelé nappal is -10 fok alatt marad a hőmérséklet, de nem ritka a -20 fokos csúcshőmérséklet sem. Az Égei-tenger környékén egy ciklon hátoldalán utat talált magának a sarkvidéki eredetű hideg levegő, így szokatlanul hideg idő van a Balkán-félsziget déli részén, illetve Törökországban is. Ezzel szemben a Földközi-tenger nyugati és középső medencéjében, valamint Nyugat-Európában nagykiterjedésű ciklonrendszer alakítja az időjárást. Emiatt a Pireneusoktól északra változékony, felhős, csapadékos, de enyhe az idő. A csapadék formája általában eső, csak a hegyekben havazik, illetve Közép-Európában ónos eső is előfordul. A legmagasabb nappali hőmérséklet az Alpoktól nyugatra általában 10, 17, attól keletre -3, +5 fok között változik.
A mediterrán térségben néhol viszont 20 fokot is mérnek. Kedd estig a Kárpát-medence fölé enyhe léghullámok érkeznek, több helyen tavaszias időben lesz részünk – jelentette az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Várható időjárás az ország területén kedd estig:

Északkeleten erősen felhős vagy borult időre van kilátás, párássággal, foltokban köddel. Hétfőn napközben és éjszaka a főváros környékén és keleten is sok lesz a felhő, párás, néhol ködös idő lesz a jellemző, de ezeken a tájakon keddre csökken a felhőzet. Ezzel szemben a Dunántúlon hétfőn és kedden is több órára kisüt a nap, legfeljebb északnyugaton lehet több felhő, és ott alakulhat ki éjszaka helyenként köd. Hétfőn a déli órákig az Észak-Alföldön előfordulhat ónos eső, ezt követően legfeljebb a borult, ködös helyeken alakulhat ki ónos szitálás, ködszitálás. A déli, délnyugati szél a Dél-Dunántúlon időnként megerősödik, másutt legfeljebb élénk széllökések várhatók. Kedden a Dunántúlon már viharos, másutt élénk vagy erős széllökések várhatók.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -3 és +5 fok között, délnyugaton 6 fok felett alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden általában 11, 16, északkeleten 1, 6 fok között valószínű.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.