Növekvő gazdasági teljesítményre számít

Orbán: jövőre is megőrzik reálértéküket a nyugdíjak

A nyugdíjak a következő évben is megőrzik vásárlóértéküket - jelentette ki a miniszterelnök kedden az Idősügyi Tanács ülésén, a Parlamentben, ahol arról is beszélt, hogy a jövőben is lesznek olyan munkavállalók, akik a nyugdíjkorhatár elérése után maradhatnak a közszférában, az utánpótlásgondokkal küzdő ágazatokban. Orbán Viktor az elmúlt két és fél év átszervezései után jövőre növekvő gazdasági teljesítményre számít.

2012.12.18 14:15MTI

A kormányfő a tanácskozáson tájékoztatta a testület tagjait a január elsejével életbe lépő tízszázalékos gáz-, villany- és távhőárcsökkentésről, jelezve egyúttal, a cél az, hogy a víz és a kommunálishulladék-elszállítás díja is reális szintre csökkenjen. A példa egyébként ragadós - mondta arra utalva, hogy a hétfői hírek szerint Lengyelországban is mintegy tíz százalékkal csökken a lakossági gáz ára.
   
Arról is szólt, hogy a Fónagy János államtitkár vezette, a rezsidíjcsökkentést felügyelő kormányzati bizottság feladata kiszűrni azokat az esetleges trükköket, amelyekkel az erőpozícióban lévő energiaszolgáltatók "le akarnák rontani" a kormánydöntés súlyát.
   
Ugyancsak az energiaszektorral kapcsolatban a miniszterelnök érintette a stratégiai eszközök visszavásárlásának kérdését, így például a Mol-részvények és az E.ON Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeinek visszavételét, majd azt mondta, lehet, hogy a folyamatnak még nincs vége, és a lakosságnak fontos, nagy rezsiköltséget jelentő energiaszolgáltatást erőteljesebb állami kontroll alá veszik, és száműzik a területről az extraprofitokat.
   
Orbán Viktor beszédében felidézte a nyugdíjasok szervezeteivel kötött azon megállapodását, amely szerint kormányra kerülve a Fidesz megőrzi a nyugdíjak reálértékét. Kijelentette: a kabinet ennek megfelelően nem volt hajlandó csökkenteni a nyugdíjak vásárlóértékét, és ez így lesz 2013-ban is. Ez közös sikere Magyarországnak - mondta.
   
Kormánya politikáját jellemezve hangsúlyozta, nem arra várnak, hogy mások húzzák ki az országot a bajból. "Nem a döglött hal stratégiáját választjuk, amelyik úszik a vízzel, hanem az élőjét, amely szemben úszik az árral", és megpróbál eljutni oda, ahová úgy érzi, el kell jutnia - fogalmazott.
   
Szavai szerint a kormány az elmúlt két és fél évben létrehozta azt az intézményrendszert, amellyel 2013-ban növekvő gazdasági teljesítményt tud elérni, vagyis a következő évben már "a darázsnak repülnie kell".
   
A miniszterelnököt kérdezők közül Endrődy Zsuzsanna, a tanács tagja éppen a kormányzati intézkedések tempóját nevezte nagyon gyorsnak. Szerinte "a változások sebessége Rogán Antalhoz és Lázár Jánoshoz van mérve".

Orbán Viktor válaszában azt mondta, a kabinet lényegében túl van a szükséges átalakításokon, amelyeket ha nem vitt volna véghez, "végünk lenne", Magyarország Görögország sorsára jutott volna. "A kétharmadot nem lottón nyertük (...), az egy küldetés. Azért adott a jóisten a választópolgárokkal közösen, rajtuk keresztül kétharmadot, hogy azt a dolgot, amelyet Magyarország önállóságának megmentése érdekében el kell végezni, elvégezzük. És azért adta nekünk, mert rólunk gondolta azt, hogy el tudjuk végezni" - fejtette ki, hozzátéve, hogy 2013 már "a dolgok bejáratásáról" fog szólni.
   
A kormányfőt Iván László, fideszes képviselő, a kormánypárt nyugdíjastagozatának elnöke a nyugdíj melletti munkavállalás témájáról faggatta.
   
Orbán Viktor erre válaszolva közölte: egyedi, miniszterelnöki engedéllyel a nyugdíjkorhatár elérése után is maradhatnak a közszférában azok a munkavállalók, akiknek a szakmájában, mint például az orvosoknál, utánpótlásgondok vannak.
   
A kettős juttatást, vagyis a nyugdíj és a munkabér egyidejű folyósítását nekik is megtiltják, de a fizetésüket olyan szintre emelik, hogy ne keressenek kevesebbet, mint amikor két forrásból volt jövedelmük, mert "így fair" - ismertette a miniszterelnök, hozzátéve ugyanakkor azt is, a magánszektorban kifejezetten támogatják, hogy a nyugdíjaskorúak nyugdíj mellett dolgozzanak.
   
A parlament hétfőn döntött arról, hogy az állami szférában dolgozók - a közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban állók, továbbá a bírák, az ügyészek és a fegyveres szervezetek tagjai - a jövő év közepétől nem kaphatnak nyugdíjat és fizetést is egyidejűleg.
   
Egy másik tanácstag, Monspart Sarolta azt hiányolta, hogy nincsenek a televízióban az idősebb korosztálynak szóló műsorok. Erre reagálva Orbán Viktor azt mondta, arra nincsenek lehetőségei, hogy direkt utasításokat adhasson a közmédia műsorstruktúrájának, tartalmának kialakítására, pedig neki is van két, eddig meg nem valósult javaslata, ugyanis szerinte hiányzik a közmédiából egy gyermek- és egy úgynevezett 50+ csatorna.
   
A tanácskozáson Soltész Miklós szociális államtitkár emlékeztetett arra, hogy a nyugdíjak reálértékének megőrzése érdekében 2013. január 1-jétől 5,2 százalékkal emelkedik azok ellátása, akiknek 2012. december 31. előtt öregségi nyugdíjat, hozzátartozói ellátást, korhatár előtti ellátást, rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást, baleseti járadékot állapítottak meg. Az intézkedés több mint 2,8 millió embert érint. Az emelés átlagos összege ötezer forint havonta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.