A kormány szándéka a rezsiköltségek megállítása

A KDNP a nagycsaládosok villamosenergia-fogyasztásának támogatását javasolja

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) javasolja a nagycsaládosokra vonatkozó gázár-támogatási rendszer kiterjesztését a villamosenergia-fogyasztásra is.

2012.11.15 12:27MTI

Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a kormány szándéka a rezsiköltségek megállítása. Felidézte, hogy 2002 és 2010 között a gáz 195 százalékkal, az áram 90 százalékkal, a víz 87 százalékkal drágult.
   
Ezt a folyamatot meg kell állítani, és a rászorulók részére megoldást kell találni - szögezte le a kereszténydemokrata politikus.
   
Aradszki András országgyűlési képviselő kifejtette: a villamosenergia-ellátásról szóló törvény és a hozzá kapcsolódó ármegállapítást rögzítő kormányrendelet nem ismeri a nagycsaládosok kedvezményes kategóriáját.
   
Azt látják - jelezte -, hogy a szabályozás ma mennyiségi kvótát tartalmaz, ami azonban további kedvezménnyel nem egészül ki a nagycsaládosoknál. 
   
Hozzátette: azt is javasolják, hogy a gázszolgáltatást fogyasztói közösségben igénybe vevő, szociálisan rászorulókra is terjesszék ki a jelenleg mennyiségi alapon meghatározott és a nagycsaládosoknál alkalmazott árkedvezményt. A javaslat elsősorban azokra a rászorulókra vonatkozna, akik társasházban élnek, és ott kazánon keresztül fűtik a lakásokat.
   
Indítványaik kormányzati hatáskörbe tartozó jogi aktust igényelnek - jegyezte meg a politikus, aki kitért arra is, nem mondanak le arról a törvényjavaslatukról sem, amely az előre fizetős órák elterjesztését célozza.
   
Harrach Péter kérdésre válaszolva elmondta: javaslataik százezres nagyságrendben érintik a családokat. A várható költségigény kiszámítása szerinte a kormány feladata.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.