A családon belüli erőszak sem

KDNP: az erőszak semmilyen formája nem elfogadható

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) az erőszak semmilyen formáját nem tartja elfogadhatónak, így a családon belüli erőszakot sem.

2012.09.13 19:02MTI

Ezt a kisebbik kormánypárt közölte csütörtökön az MTI-vel, mint írták: a további rosszindulatú ferdítések és polemizálások elkerülése érdekében.

Kiemelték: tisztában vannak vele, hogy létező probléma a házastárs vagy gyermek fenyítése, megfélemlítése. Nem abban van nézetkülönbségük a családon belüli erőszak tényállásának megalkotását követelőkkel, hogy ezen cselekedetek nem üldözendők, hanem annak jogtechnikai kezelését látják másként - mutattak rá.

Az új Btk. minden aspektusát külön-külön bünteti mindannak, amit egységesítve, önálló tényállásként látnának szívesen a népi kezdeményezés támogatói - fejtették ki.

A KDNP magát a "családon belüli erőszak" kifejezést is a család intézménye ellen ható verbális megjelenésnek tartja, amely a valóság eltorzítását eredményezheti. Helyette talán pontosabb lenne a "párkapcsolaton belüli erőszak" megjelölést használni - javasolták.

A kisebbik kormánypárt szerint a család egy olyan szeretetközösség, amely önmaga definíciójával kellene, hogy kizárja a fizikai és lelki bántalmazás lehetőségét.

"Tudjuk és hisszük, hogy a nő és a férfi egyenrangú felek egy szeretetközösségben, és sem a gyermekek, sem az ő méltóságukat nincs joga senkinek sárba tiporni" - zárul a kommüniké.

A parlament hétfőn dönt arról az országos népi kezdeményezésről, amely azt célozza, hogy az Országgyűlés tűzze napirendjére a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi törvényi tényállássá minősítését. Ennek érdekében a kezdeményező Élet-Érték Alapítvány csaknem százezer aláírást gyűjtött össze.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.