A vajdasági magyarokról és új határátkelőkről

Orbán Viktor tárgyalt szerb partnerével

A kormány tiszteli a Magyarországon élő szerbeket, akik fontos és értékes közösséget alkotnak.

2012.10.12 16:50MTI

A közös sajtótájékoztatón a magyar miniszterelnök közölte: kormánya támogatja és segíti Szerbia európai uniós integrációját, Magyarországnak ugyanis az az érdeke, hogy minden szomszédja az unióhoz tartozzon.

"A magyaroknak hosszú az emlékezete. Mi még emlékszünk arra az időre, amikor mi Jugoszláviába és azon belül is Szerbiába jártunk ha rendes lemezeket, modern divatot, egyáltalán nyugatias életérzést akartunk valahogy magunkévá tenni. Ezért mi tudjuk, mi a potenciál, amely Szerbiában rejtőzik" - fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint Szerbia nagy jövő és szép fejlődés előtt áll.

A Magyarországon élő szerbek helyzetére kitérve azt mondta, egy fontos és értékes közösségről van szó, amelyet a magyar kormány tisztel, és a jövőben is készen áll arra, hogy megfontolja és befogadja a szerb kisebbség szempontjait és igényeit.

Ivica Dacic arról beszélt, hogy a két országot sok közös szál fűzi össze, majd megköszönte a majdani szerb EU-tagsághoz nyújtott magyar segítséget.

A kisebbségpolitikáról szólva kiemelte, hogy folytatni kell azt a jó kapcsolatot, amely a vajdasági magyar közösség képviselői és a szerb intézmények között kialakult, ennek is betudható ugyanis, hogy az utóbbi években csökkent a nemzeti alapú konfliktusok száma. Mint mondta, a szerb kabinet azon lesz, hogy a vajdasági autonómia továbbra is fennálljon az alkotmánnyal és a tartományi statútummal összhangban.

Emellett a kormányfők megvitatták újabb határátkelőhelyek megnyitásának lehetőségét a két ország között, és a tervet mindketten támogatták. Példaként szóba került az Ásotthalom és a szerbiai Bácsszőlős közötti átkelő, amely hamarosan, a tervek szerint jövő februárban, megnyílik. Orbán Viktor az új határátkelőkről azt mondta, a magyar fél vállalja az infrastruktúra kiépítését. "Sok lemezt hoztunk ki a 80-as években Szerbiából vám nélkül (...), ezzel rendeztük a tartozásunk" - fogalmazott.

A találkozón megkezdték továbbá egy szerb-magyar kormányközi csúcstalálkozó előkészítését is, decemberben pedig újraindul a szerb-magyar gazdasági vegyesbizottság munkája.

A belgrádi parlament július végén szavazta meg az Ivica Dacic szocialista politikus vezette új szerb kabinetet. A koalíciós kormányban a Szerb Szocialista Párt (SPS) mellett a Tomislav Nikolic államfő vezette nacionalista Szerb Haladó Párt (SNS) és néhány kisebb párt is részt vesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.