A kormány konszenzusra törekszik

Budai: a földtörvény egy átfogó agrárcsomag része

A vidékfejlesztési tárca államtitkárának közlése szerint a földforgalmat szabályozó átfogó jogszabálycsomag első eleme a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló előterjesztés, amelyet kedden általános vitára alkalmasnak talált a parlament mezőgazdasági bizottsága.

2012.10.02 19:59MTI

Budai Gyula kifejtette: a most beterjesztett javaslat egy törvénycsomag első eleme, amely a földforgalmat és a földszerzést kívánja átfogóan szabályozni. Ezt követik majd az üzemszabályozási és a családi gazdaságokról szóló törvényjavaslatok. Ezzel a törvénycsomaggal szeretné a kormány hosszú távon szabályozni a magyar mezőgazdaság működési feltételeit - közölte az államtitkár.

Leszögezte: a kormány ebben a témában konszenzusra törekszik, mivel ez a törvényjavaslat hosszú távra határozza meg a magyar mezőgazdaság működési feltételeinek legjelentősebb szegmensét, a földtulajdonszerzés és a földbérlet lehetőségét. Ezért is folytattak a kérdéskörről társadalmi vitát, külön is egyeztetve a témáról az ellenzéki pártok képviselőivel.

Az államtitkár emlékeztetett: a törvényjavaslat a jogi személyek földtulajdonszerzését továbbra is kizárja Magyarországon. Emellett a föld adásvételhez hatósági engedély lesz szükséges a törvényjavaslat hatályba lépését, azaz 2014. május elsejét követően.

A törvényjavaslat elsődleges célja a családi gazdaságok megerősítése, hogy a magyar mezőgazdaság földtulajdon-szerkezete a középbirtokok felé mozduljon el. Földtulajdont csak helyben lakó földműves - azaz a föld megművelésével élethivatásszerűen foglalkozó - gazdálkodó szerezhet, illetve ilyen személy bérelhet földet.

Az ellenzéki képviselők - köztük Varga Géza (Jobbik), Gőgös Zoltán (MSZP), valamint Szabó Rebeka (LMP) - több kifogást is emeltek a törvényjavaslattal kapcsolatban.

Gőgös Zoltán egyenesen azt indítványozta a bizottsági ülés kezdetén, hogy a javaslatot vegyék le a napirendről és további társadalmi vitát folytassanak róla, mivel szerinte az nem elég kidolgozott, több helyen hézagos és nem ad megfelelő útmutatást bizonyos kérdések eldöntéséhez.

Varga Géza a zsebszerződések kiszűrésének fontosságára hívta fel a figyelmet, valamint arra, hogy az úgynevezett földvédő bizottságoknak több jogosítványt kellene adni a túlkapások megakadályozására.

Szabó Rebeka elszalasztott lehetőségnek nevezte az új földtörvény tervezetét, amelyet szerinte át kellene dolgozni, egybekötve egy szociális földreform megvalósításával.

A jelen lévő kormánypárti képviselők ugyanakkor valamennyien általános vitára alkalmasnak találták a törvényjavaslatot és a többség úgy vélte, hogy a javaslat elfogadását követően is, még 2014. május elsejéig van idő a tapasztalatok alapján az elfogadott törvény finomhangolására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.