A Sándor-palotában vehette át az államfő

Két kitüntetést kapott Áder János

Két állami kitüntetést vett át beiktatási ünnepsége után Áder János csütörtökön.

2012.05.10 17:44MTI

A Magyar Szent István Rend és a Magyar Érdemrend nagykereszt a lánccal és az arany sugaras csillaggal osztálya  kitüntetések az állami kitüntetésekről szóló, év elején hatályba lépett jogszabály alapján illeti meg az államfőt. Az elismeréseket az új köztársasági elnök a Sándor-palotában vehette át az Országgyűlés elnökétől.
   
A rendszerváltozás utáni első államfő, Göncz Árpád - a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről szóló 1991. évi törvény alapján - először a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét birtokolhatta, egy 2000 februárjában hatályba lépett törvénymódosítás után ez annyiban változott, hogy immáron a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztje a lánccal fokozat illette meg.
   
A következő években Mádl Ferenc, Sólyom László és Schmitt Pál is erre a kitüntetésre volt jogosult köztársasági elnökként, egészen ez év elejéig, amikor is hatályba lépett a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló új törvény. Ennek értelmében Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Szent István Rend és a Magyar Érdemrend nagykereszt a lánccal és az arany sugaras csillaggal osztályának kitüntetettje. Előbbi fokozat - Mária Terézia magyar királynő által 1764. május 5-én alapított Szent István Rend megújításaként - Magyarország érdekében tett legkiemelkedőbb különleges érdemek, kimagasló életművek, nemzetközi téren szerzett jelentős értékek elismerésére szolgál.

A korábbi Magyar Köztársasági Érdemrend elnevezés az ország hivatalos nevének változásával módosult Magyar Érdemrendre, amellyel a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett kimagasló, példamutató tevékenységet ismerik el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.