Változik egyáltalán valami ettől?

Nem kell hasra esni Áder Jánostól

Áder János első elnöki beszéde valóban szokatlan volt a Nemzeti Együttműködés Rendszerében: az a sokszínűség elfogadásáról, értékeiről szólt. Lényegében a beszédnek egyetlen olyan eleme sem volt, amelyet liberális vagy baloldali politikus ne mondhatott volna el anélkül, hogy megtapsolnák.

2012.05.03 14:01sabater - ma.hu

Hasra is esett tőle a fél világ Oszkó Pétertől Fodor Gáboron át a Véleményvezér blog szerzőjéig, mindenki reménykedik, hogy most majd megváltozik valami. Akik azonban azt várják, hogy Orbánnal szemben valamiféle autonóm hatalmi ellensúly képződik (ezeket a Fidesz eddig szisztematikusan lebontotta), azok ezt nagyon rosszul teszik. Akik pedig egy normális, visszafogott, kompromisszumkész hanggal is megelégszenek, azok nagyon alacsonyra teszik a lécet. És ezzel persze nem azt akarjuk mondani, hogy a megoldás a szocialista, zöld vagy különösen a szélsőjobboldali frakció azonnali hatalomátvétele lenne, nem.

Holott Áder János amellett, hogy Orbán bizalmi embere – ez evidencia volt, 2010 óta közjogi méltóság szerepébe nem került olyan ember, aki ne lett volna Orbán Viktor bizalmasa – azért néhány tekintetben alkalmasnak tűnik az elnöki posztra, és most ne arra tessék gondolni, hogy elődjével ellentétben tud írni. Áder jogász végzettségű ember, aki független erőként tud megjelenni a Fideszen belül is: 2006 után még tagja is volt egy, a Fideszben igen ritkának mondható belső kritikus körnek, amiért meg is kapta a magáét a jobboldali sajtótól. Ezért aztán joggal feltételezhetnénk, hogy Áder valóban visszaküldi az Alkotmánybíróságnak és az Országgyűlésnek azokat a törvényeket, ahol alkotmányossági vagy politikai kifogást talál.

Akkor mégis mi a probléma? Elsősorban két törvény megírása, amelyet Orbán a még európai parlamenti képviselő Áderre bízott 2011-ben. A bírósági törvény Magyarország legkevésbé demokratikus törvénye, amely túlzás nélkül felszámolja az igazságszolgáltatás függetlenségét Magyarországon: a bírói szervezetrendszert egyetlen ember, az OBH elnöke alá rendeli, aki lényegében szabadon rúghat ki bírókat és helyezhet át ügyeket. Az OBH elnöke pedig, mint azt sokszor leírtuk, Orbán Viktor jó barátja, Szájer József felesége, Handó Tünde lett 9 évre és kétharmad nélkül lényegében ezután is leválthatatlanul. A törvényt Áder János szerezte, nem túlzás tehát azt mondani, hogy a jelenleg – vigyázzunk, mert személyében sérthetetlen – köztársasági elnök az értelmi szerzője a Fidesz hatalomátvételének a bírói karban. Taps.

A másik, Áderhez kötődő ügy a választási törvény, amely ugyan demokratikusabb lett a fenti, bíróságokról szóló törvényeknél, de nem sokkal kevésbé botrányos. Hogyan máshogy lehetne ugyanis hívni egy olyan szabályozást, amely a mindenkori legnagyobb pártnak kedvez, nem is kicsit, történetesen egy olyan helyzetben, amikor a törvény elfogadásának idején egyetlen nagyobb párt létezik az országban (a kormánypárt). És akkor még nem ejtettünk szót a választókörzetek megrajzolásáról, amelyek viszont kifejezetten a mindenkori Fidesznek tesznek jót, és hát formájukat bármely közepes képességű kubista festő megirigyelné. A felháborító gerrymandering értelmi szerzője: Áder János. Taps, szünet.

Áder János mondott egy szép beszédet, és valószínűleg rendkívül sok olyan gesztust fog tenni az ellenzék (és ami ennél sokkal fontosabb: az ellenzéki szavazók) irányába, amely rendkívüli módon hiányzott a 2010 óta tartó kormányzásból. Áder lesz a Fidesz jobb arca, a visszafogott, higgadt és normális Fidesz. A maszkot félretolva azonban az ország legkevésbé demokratikus törvényeinek szerzőjét látjuk. Nos, ezért nem esünk hasra egyetlen jó beszédtől. Azért a beszédírónak gratulálunk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.