Összeférhetetlenség és javadalmazás

Semjén: megoldás született

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke közölte: megállapodott a két kormánypárti képviselőcsoport az összeférhetetlenségi szabályok ügyében a hétfői frakciószövetségi ülésen: 2014-től az országgyűlési képviselőség mellett más szakmai tevékenységet is lehetne végezni, de ezért javadalmazást nem lehet majd elfogadni.

2012.04.16 12:51MTI

A kormányfő kereszténydemokrata helyettese úgy fogalmazott: az érintettek anyagi javadalmazásra nem lesznek jogosultak tevékenységükért, de szakmai tevékenységüket folytathatnák a képviselői munka mellett is.
   
"Az a sebész, aki négy vagy nyolc évig nem vett szikét a kezébe, utána már aligha fog olyan szinten működni, mint elvárható" - mondta, hozzátéve: ezért biztosítják a vonatkozó törvényekben, hogy minden szakma gyakorolható legyen a képviselőség mellett is.
   
Semjén Zsolt szerint ezzel megnyugtató és kielégítő megoldás született a vitás kérdésben. Ismét kijelentette, nem a pénzről van szó. Arra a kérdésre, hogy ez a megoldás a munka törvénykönyvével, illetve azzal összhangban van-e, hogy ha valaki munkát végez, azért fizetést kell kapnia, azt mondta: a kodifikációs munkát a szakemberek végzik majd el.
   
A KDNP elnöke arra a felvetésre, hogy az érintettek megválaszthatják-e, hogy a képviselő fizetésüket, vagy az egyéb szakmai tevékenységért járó juttatást veszik fel, határozott nemmel felelt.
   
Kijelentette, mindig is egyetértett azzal, hogy aki képviselő - főleg egy 200 tagú parlamentben - az legyen képviselő, azaz ezt a feladatát és hivatását lássa el elsősorban.
   
Hozzátette: megnyugtató számukra, hogy a kis frakciók működését biztosító szabályok is bekerülnek az országgyűlési törvénybe, és garancia lesz arra, hogy a kisebb képviselőcsoportok anyagilag ne lehetetlenüljenek el 2014-től.
   
Megerősítette, hogy az új javadalmazási szabályok 2014-től lépnek majd életbe.
   
Az Országgyűlés múlt kedden döntött úgy - a fideszes Kovács Zoltán új országgyűlési törvényjavaslathoz fűzött módosító indítványának elfogadásával -, hogy más keresőfoglalkozást nem folytathassanak, és egyéb megbízatásukért - a tudományos, oktatói, művészeti, valamint a jogi oltalom alá eső szellemi tevékenységet kivéve - nem fogadhatnak el díjazást a parlamenti képviselők a következő ciklustól.

A kétharmados többséget igénylő módosító indítvány a kormányoldalt is megosztotta: a kereszténydemokrata frakció nagy többsége - 30 képviselő - ellene szavazott, és így tett négy fideszes politikus is. Megszavazta viszont a javaslatot a jobbikos képviselők többsége. Az MSZP nem vett részt a szavazásban, míg az LMP-frakció nagy része nemmel voksolt. A KDNP a kedd délelőtti frakciószövetségi ülésen jelezte, hogy több ponton változtatni kívánnak a javaslaton, mert így azt nem tudják támogatni.
   
A Fidesz és a KDNP a múlt héten többször is egyeztetett a törvényjavaslatról - amelynek zárószavazását a tervek szerint hétfőn tartják -, mert a kereszténydemokraták több passzusát is kifogásolták az előterjesztésnek. Rubovszky György, a KDNP frakcióvezető-helyettese korábban elmondta, egyebek mellett azt szeretnék, hogy ne legyen főfoglalkozás a képviselőség, továbbá azt, hogy a javadalmazási passzusok csak 2014-ben lépjenek hatályba.

Lázár: főállású foglalkozás lesz a parlamenti képviselőség

Főállású foglalkozás lesz a parlamenti képviselőség, emellett keresőtevékenységet nem lehet folytatni 2014-től - jelentette ki Lázár János a Fidesz-KDNP frakciószövetség hétfői ülése utáni sajtótájékoztatón.

Ha valakinek a szabadidejében az a hobbija, hogy bírósági tárgyalásokra jár, ezt nem tudom megakadályozni - fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője.
   
Azt mondta, a "a KDNP-nek más elképzelése volt a javadalmazási viszonyokról", mint ami a Fidesz előterjesztésében szerepelt. A KDNP-vel nem értek egyet, azt gondolom, hogy Magyarországon a parlamenti képviselők főállású képviselők kell, hogy legyenek - fogalmazott, hozzátéve: ez nem egy mellékállás, ez főfoglalkozás. A rendszerváltás egyik legnagyobb hazugsága, hogy a parlamenti képviselőség egy mellékállás; ilyen nincs - szögezte le.
   
Lázár János közlése szerint tartalmában nem változik a javadalmazás az eredeti előterjesztésben szeplőhöz képest. Mind a javadalmazás, mind a munkafeltételek, mind a költségtérítés ebben a formában kerül az Országgyűlés elé - jelentette ki.
   
Jelezte: azt, hogy a későbbiek folyamán szükség van-e változtatásra, szeretnék az ötpárti tárgyalásokon felvetni.
   
Felidézte, hogy az összeférhetetlenség ügyében az Országgyűlés 81 százalékos többséggel azt a változatot támogatta, amely szerint parlamenti képviselő 2014 után más keresőtevékenységet nem végezhet. Ezen nem kívánnak változtatni, a legszigorúbb összeférhetetlenséget kívánják érvényesíteni a parlamenti munkával összefüggésben - szögezte le.
   
A Fidesz képviselőcsoportjának vezetője kitért arra is, kifejezetten a KDNP kérésére 2014-től lépnek életbe az új javadalmazási szabályok, ami a költségtérítésre és a munkafeltételekre is vonatkozik majd. Nem volt meg a szükséges parlamenti támogatottsága az új javadalmazási rendszer jelenlegi bevezetésének - válaszolta arra a kérdésre, milyen KDNP-s érvet fogadtak el ez ügyben.
   
Lázár János azt mondta, sok törvénymódosításra van szükség, mert bizonyos szakmáknál alkalmazási feltételeknek is meg kell felelni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.