A kormány fordítva ül a lovon

Ötféle áfa-kulcs - út a szakadékhoz?

Az ötféle áfa-kulcs Matolcsy Györgytől származó ötlete egyetlen szempontból értékelhető: 2010-es hatalomra kerülése óta első ízben hallunk bármi olyasmit a kormánypárttól, hogy a szegények és az alsó-középosztály életszínvonalának drámai csökkenése ellen érdemes lenne tenni valamit. A rezsiköltségek csökkentése ezért elfogadható iránynak tűnne, hiszen a legtöbb szegény családnak ennek kifizetése napi gondot okoz. Ez lenne az intézkedés előnye. Hátránya viszont nagyon sok van.

2012.04.14 08:13sabater - ma.hu

Újabb Matolcsy-ötletet emelt kormányzati állásponttá Orbán Viktor miniszterelnök azzal, hogy a nemzetgazdasági miniszter után ő is megerősítette: a kormány ötféle áfa-kulcs bevezetésében gondolkodik. Csökkenne tehát az alapvető élelmiszerek és a rezsi ára, nőne viszont a luxuscikkeké. Az elgondolás meglehetősen baloldali álláspontot tükröz, legalábbis első hangzásra. Ha jobban belegondolunk, már felmerülnek bizonyos kételyek: semmi ok nincsen például arra, hogy a leggazdagabbak rezsiköltségeit is csökkentsük, nekik ugyanis egyáltalán nem okoz problémát egy 30-40 ezres gázszámla vagy egy 15 ezres villanyszámla kifizetése, az éppen pénzszűkében lévő államnak pedig ez ugyanúgy bevétel-kiesést jelent.

Ha csak ez lenne az egyetlen gond, még azt mondanánk, rendben, hiszen a gazdagabbak majd a luxusautók és nercbundák után adóznak többet, üsse kő. Csakhogy vannak más problémák is, például kezdetnek az, hogy az Európai Unió három áfa-kulcsot engedélyez: egy nullaszázalékosat, egy kedvezményeset és egy sztenderdet, ez utóbbi egyébként Magyarországon a legmagasabb az Unió tagországai közül. Az öt pedig sajnálatos módon több mint a három, ezért előre látható egy újabb konfliktus a kormány és az Európai Bizottság között, ami úgy hiányzik nekünk, mint levesbe a kátrány, lévén, hogy többek között ettől a szervtől függ, kaphatunk-e IMF-hitelt az államcsőd elkerüléséhez.

Ha még az EU-t le is nyomnánk, mindig itt maradnak a belföldi következmények. Képzeljük el ugyanis azt a közértet, ahol minden egyes termék más kulccsal adózik, azt a vegyesboltot, ahol szintén. Képzeljük el azokat a gyártókat és forgalmazókat, akiknek ezt követniük kell, és azokat az ellenőröket, akiknek ezt ellenőrizniük, és mindjárt megkapjuk az intézményes káosz rendszerét a nemzeti együttműködés helyett. Önmagában is egy vicc, hogy nálunk az egykulcsos adórendszer is többkulcsos, de úgy, hogy a gazdagoknak kedvezzen, vicc, hogy ezt egyszerűsítésnek nevezzük, majd erre bevezetnénk Európa legbonyolultabb forgalmi adózási szabályait is, csak hogy végképp átláthatatlanná és korrupcióra ösztönzővé váljon a rendszer.

Orbán Viktor televíziós szerepléseiben és a parlamentben is többször elmondta, hogy szerinte butaság szociális szempontokat keverni a jövedelemadózásba. Mindez érdekes elképzelés attól, aki az ötkulcsos áfát támogatná, ami megint csak valamiféle perverz újraelosztáshoz vezetne – de nem úgy, hogy a szegényebbnek több pénze lesz, hanem úgy, hogy mindenkinek többet kell fizetnie, ha drágább vagy a napi megélhetéshez kevésbé alapvető dolgokat kíván vásárolni. Arról már ne is beszéljünk, hogy vannak termékek, amelyek nyilvánvalóan nem esnének a kedvezményes kulcsok semelyikébe, mégis elengedhetetlen kellékei az életünknek, ruháktól az iskolatáskán át a babakocsiig.

Teljesen nyilvánvaló, hogy a kormány fordítva ül a lovon: inkább a személyi jövedelemadót kellene többkulcsossá tenni, ebből a bevételből pedig finanszírozható lenne az alapvető élelmiszerek áfájának kedvezményessé tétele és a rezsiköltségek csökkentése a rászorulók esetében. A többkulcsos áfa feketíti a gazdaságot, ellentétes a közösségi joggal, és részben azok kiadásait csökkenti, akik erre egyáltalán nem szorulnak rá, tehát igazságtalan.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.