Schmitt-ügy

DK: Orbánnak kell megoldania a plágiumbotrányt

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Orbán Viktor személyes felelőssége, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök lett, így álláspontjuk szerint a jelenlegi helyzetet is neki kell megoldania.

2012.04.01 13:15MTI

Molnár Csaba, az ellenzéki párt alelnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján jelezte: írásbeli kérdést nyújtott be a kormányfőnek, amelyben egyebek mellett arra várja a választ, miért nem osztja meg véleményét a nyilvánossággal az ügyben, illetve miért nem vállalja a felelősséget.

Mint fogalmazott, a "plágiumbotrány" súlyosan veszélyezteti Magyarország, a köztársasági elnöki tisztség, valamint a magyar felsőoktatás és tudományos élet tekintélyét, ezért lépni kell. Álláspontja szerint az államfőnek távoznia kellett volna, de mivel nem tette, más megoldást kell találni.

Kijelentette, hogy a személyes felelősség az ügyben egyedül Orbán Viktor miniszterelnöké, ő "szabadította rá az országra" Schmitt Pált, így neki is kell megoldania a helyzetet.

Molnár Csaba ugyanakkor kifogásolta, hogy a miniszterelnök álláspontja nem ismert, s szerinte helytelenül, az alaptörvényben szereplő, sérthetetlenségre vonatkozó mondatot idézi.

Orbán Viktor pénteken az államfő plágiumügyét firtató újságírói kérdésekre válaszolva azt mondta, a köztársasági elnök döntéseit lehet bírálni, személye azonban "e fölött áll", sérthetetlen. A legfontosabb az ország érdeke, ez pedig az, hogy Magyarországnak mindig legyen olyan vezetője, akinek a személye sérthetetlen. Hozzátette: a köztársasági elnök sérthetetlenségéről szóló alkotmányos szabályt mindenkinek megfontolásra és betartásra javasolja.

Molnár Csaba szerint a kormányfőnek vagy hiányos a jogi tudása az ügyben, vagy nem mond igazat. "Mivel úgy gondoljuk, hogy az ő doktori címe valószínűleg igazi, eredeti a jogi diplomája - legalábbis ellenkező gyanú nem merült fel az elmúlt napokban -, ezért arra a következtetésre kell jutni, hogy a miniszterelnök tudatosan nem mond igazat" - jelentette ki.

Mint azt egy korábbi alkotmánybírósági határozatra utalva indokolta, a sérthetetlenség a politikai felelősség hiányát és a jogi felelősség korlátozott voltát jelenti, nem a véleményszabadság korlátozását -vagyis álláspontja szerint az államfő bírálható, politikailag támadható.

A DK ezzel párhuzamosan arra kéri Schmitt Pált, hogy erősítesse meg mandátumát az Országgyűléssel, hogy kiderüljön: a kormánypártok valóban támogatják-e tisztségében maradását. Molnár Csaba úgy vélekedett: egy ilyen szavazással kiderülhetne, hogy mi Orbán Viktor és a Fidesz-KDNP véleménye, továbbá tiszta jogi helyzetet teremtene, mert minden felelősség a kétharmados többséget terhelné.

Az államfő a plágiumügyével összefüggésben az MR1-Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában pénteki bejelentését megerősítve közölte: "Nincs szándékomban lemondani, mert a lelkiismeretem tiszta".

Schmitt Pált csütörtökön külföldi útja alatt a Semmelweis Egyetem szenátusa megfosztotta az 1992-ben a Testnevelési Egyetemen megszerzett kisdoktori címétől. Az egyetem rektora a döntést azzal indokolta, hogy a kisdoktori értekezés - mivel nagy terjedelmű szövegazonos fordításon alapul - nem felelt meg a szakmai, etikai kritériumoknak.

Az egyetem tényfeltáró bizottságának a disszertációval kapcsolatos jelentését a Semmelweis Egyetem rektora kedden elküldte a nemzeti erőforrás miniszternek tájékoztatásul, valamint állásfoglalás céljából, Réthelyi Miklós viszont illetékesség hiányára hivatkozva olvasatlanul visszaküldte. Ezután foglalt állást az egyetem doktori tanácsa, majd döntött az intézmény szenátusa az államfő doktori címének visszavonásáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.