A Fidesz az alkotmányra hivatkozik

Sérthetetlenségteleníthetetlen: az alaptörvény megvédi Schmitt Pált

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője Schmitt Pál péntek esti nyilatkozatára reagálva közölte: az alaptörvény értelmében a köztársasági elnök személye sérthetetlen, "mi ehhez tartjuk magunkat".

2012.03.31 11:30MTI

Az államfő a plágiumügyével összefüggésben pénteken a közmédiának adott interjúban közölte: "Schmitt Pálként és köztársasági elnökként" is kiáll az igazáért. Bejelentette, hogy PhD-dolgozat írásába kezd, és bírálta a Semmelweis Egyetem szenátusát, amiért az ő meghallgatása nélkül döntött a húsz évvel ezelőtt szerzett kisdoktori címének visszavonásáról. Arra a kérdésre, megfordult-e a fejében, hogy miután megfosztották doktori címétől, lemond az államfői posztról, úgy válaszolt: "nincs összefüggés, véleményem szerint, bár sokan így értelmezik".

LMP: nem akarunk következmények nélküli országban élni

Az LMP szerint akik aláírják népszavazási kezdeményezésüket, azok nem akarnak következmények nélküli országban élni, így Schmitt Pál sorsáról is kifejtik véleményüket.

Vágó Gábor, a párt országgyűlési képviselője szombaton a budavári Sándor-palota előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormányzattal szembeni ellenállás a civil aktivisták segítségében és az LMP népszavazási kezdeményezésének támogatásában is tapasztalható. Arra buzdította az embereket, hogy az aláírásgyűjtés határidejéig hátralévő 48 órában mindenkit mozgósítsanak, hogy a szükséges 200 ezerhez még hiányzó 50 ezer aláírást össze tudják gyűjteni.
   
Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: Orbán Viktor kormányfő "az erő nyelvén ért", az aláírásgyűjtésük pedig erőt mutat, és véleményt mond arról, hogy "egy hazug rendszerben egy hazug elnököt" ne lehessen megtartani.
   
Megjegyezte: Orbán Viktor a múlt évben úgy fogalmazott: nem lehetünk következmények nélküli ország, de most úgy látszik, "amikor az ország legfőbb közjogi méltósága hazudik, mégis következmények nélkül marad".
   
Vágó Gábor szerint mindennek egyetlenegy következménye van, az pedig a népharag, amely most testet ölt a civil ellenállás formájában és abban az alkotmányos ellenállási formában is, amely arra irányul, hogy elmozdítsák a köztársasági elnököt pozíciójából.
   
Az LMP országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: egyértelmű, hogy Schmitt Pál Orbán Viktor "bábja", és amíg a kormányfő támogatását élvezi, helyén marad. Hozzáfűzte, hogy a hazugság rendszere csak addig él, amíg sok ember össze nem gyűlik, hogy kimondja az igazságot. Hétfőn tárgyalnak az ellenzéki pártokkal az államfő elmozdításának jogi lehetőségéről - fűzte hozzá.
   
Újságírói kérdésre válaszolva Vágó Gábor azt mondta: azok az LMP-s aktivisták, akiket péntek éjjel előállított a rendőrség, mert a Lánchídon és a Szabadság hídon megpróbálták akadályozni a forgalmat, hogy így követeljék Schmitt Pál lemondását, nem a párt szervezésében akcióztak.

A budavári Sándor-palota előtt mintegy tucatnyi civil és LMP-s aktivista tüntetett sátrakban éjszakázva. A tiltakozók tíz sátrat állítottak fel az elnöki palota előtti füves területen, és szombatra virradó éjjel felváltva aludtak, és álltak őrséget - mondták az MTI tudósítójának.
   
A tiltakozók, akik sátraikra "Következmények nélküli ország", "Ha te maradsz, mi is" feliratú táblákat is kitettek, azt mondták: addig maradnak a Sándor-palota előtt, amíg az államfő nem távozik hivatalából. Közlésük szerint az éjszkájuk nyugodtan telt, a rendőrök is vigyáztak rájuk. A Dísz tér környékén az MTI tudósítója egy rendőrségi mikrobuszt és néhány járőrautót látott szombat kora reggeltől.
   
Az elnöki palota előtt már pénteken napközben is tüntettek a köztársasági elnök lemondását követelve.
 

MSZP: a Fidesznek támogatnia kell az államfő elmozdítását

Az MSZP szerint a Fidesznek nem maradt más lehetősége, mint hogy az Országgyűlésben támogatja Schmitt Pál köztársasági elnök elmozdítását, mert  kisdoktori címének visszavonása után az államfő már nem képes megjeleníteni a nemzet egységét.

Tóbiás József, a szocialista párt frakcióigazgatója az MSZP szombati tisztújító kongresszusa közben tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az államfő a közmédiának adott pénteki interjúja alapján nem érzékeli a valóságot, és nem érti, hogy már minden politikai oldalról kezdeményezték lemondását. Mint mondta, a köztársasági elnök maradása erkölcsi szempontból elfogadhatatlan, és ellentétben áll az alaptörvényben, illetve más, így például az új oktatási törvényekben megfogalmazott értékekkel is.
   
A politikus kiemelte, Schmitt Pál plágiumügyéért a Fideszt terheli a felelősség, hiszen a köztársasági elnök korábban a kormánypárt színeiben lett előbb európai parlamenti, majd országgyűlési képviselő és házelnök, végül pedig Orbán Viktor javaslatára választották meg államfőnek.
   
Tóbiás József a kormánypártok támogatását kérte pártja napokban benyújtott határozati javaslatához, amelyben a szocialisták annak kimondását indítványozzák, hogy Schmitt Pál méltatlan tisztségére. Emellett kezdeményezik, hogy a Ház haladéktalan lemondásra kérje fel a köztársasági elnököt.
   
Az államfő a plágiumügyével összefüggésben pénteken a közmédiának adott interjúban közölte: "Schmitt Pálként és köztársasági elnökként" is kiáll az igazáért. Bejelentette, hogy PhD-dolgozat írásába kezd, és bírálta a Semmelweis Egyetem szenátusát, amiért az ő meghallgatása nélkül döntött a húsz évvel ezelőtt szerzett kisdoktori címének visszavonásáról. Arra a kérdésre, megfordult-e a fejében, hogy miután megfosztották doktori címétől, lemond az államfői posztról, úgy válaszolt: "nincs összefüggés, véleményem szerint, bár sokan így értelmezik".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.