Nyílt levelet írtak az országgyűlési képviselőknek

Jogvédők szerint Strasbourg elmarasztalására és kártérítés fizetésére készülhetünk

Jogvédő szervezetek szerint súlyos következményekkel járhat az alkotmányügyi bizottság azon javaslatának elfogadása, amely lehetővé teszi, hogy az ügyek a legfőbb ügyész vagy az Országos Bírói Hivatal elnökének döntése alapján a törvény szerintitől eltérő bírósághoz kerüljenek.

2011.12.22 13:50MTI

Az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért erre nyílt levélben hívta fel az országgyűlési képviselők figyelmét.
   
A módosító javaslat elfogadása esetén az eljárások hosszabbá válnak, az ítéletek enyhébbek lesznek és a magyar államnak komoly kártérítéseket kell megfizetnie, hiszen az ügyek bíróságok közötti mozgatása sértheti a törvényes bírósághoz való jogot és a tisztességes eljárás elvét - írták a szervezetek közleményükben. Véleményük szerint mindez ellentétes az Alkotmány és az Emberi Jogok Európai Egyezményének rendelkezéseivel is.
   
A jogvédők szerint a strasbourgi bíróság minden ilyen ügyben meg fogja állapítani az egyezménysértést, és várhatóan kártérítés megfizetésére kötelezi a magyar államot. Mivel ilyen esetben újra kell tárgyalni az ügyet, ez az eljárások jelentős elhúzódásával jár, ami pedig enyhébb ítéletetek megszületését eredményezi, mivel a cselekmény óta eltelt hosszú idő enyhítő körülménynek számít. A végleges jogerős döntés ésszerűtlenül késői megszületése újabb strasbourgi marasztalást és újabb kártérítési kötelezettséget jelent a magyar állam számára - írták.
   
A szervezetek a nyílt levélben emlékeztetik a képviselőket, hogy az Alkotmánybíróság a december 19-i ülésén alkotmányellenesnek nyilvánította a büntetőeljárási törvény azon rendelkezését, amely kiemelt jelentőségű büntetőügyekben tette lehetővé az illetékestől eltérő bíróság előtti vádemelést. Az Alkotmánybíróság indoklása szerint ugyanis "ez a szabály sérti az Alkotmánynak, valamint az Emberi Jogok Európai Egyezményének a pártatlan bírósághoz való jogot, valamint a fair eljárás elvét megfogalmazó rendelkezéseit" - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.