Az MSZP bírálja a tervezett módosítást

Munka törvénykönyve: a szocialisták szerint tovább nő a kiszolgáltatottság

Az MSZP szerint az eddiginél is kiszolgáltatottabbá teszi a munkavállalókat a munka törvénykönyvének tervezett módosítása.

2011.07.25 15:11MTI

A Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken a kormányzati honlapon hozta nyilvánosságra jogszabálytervezetét. Eszerint a táppénzen lévő, a várandós, szülési szabadságon lévő, a gyermekgondozás, illetve hozzátartozó otthoni gondozása miatt fizetés nélküli szabadságukat töltő, a beteg gyermeküket táppénzen ápoló és az önkéntes katonai szolgálaton lévő munkavállalókkal az úgynevezett védelmi idő alatt is közölhető lenne a felmondás.

A felmondási idő pedig - ellentétben az eddigi 15, illetve 30 nappal - a védelmi idő lejártát követő napon kezdődne.
   
Gúr Nándor, a parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának szocialista elnöke hétfői sajtótájékoztatóján az előterjesztést úgy értékelte: az újabb lehetőségeket ad a munkaadóknak a munkavállalókkal szemben.

Véleménye szerint a kormány a tervezett változtatásokkal azt kompenzálná, hogy a 300 ezer forint alatt keresők esetében előírt béremelést nem teljesítő vállalatokat a jövő évtől szankcionálni fogják.
   
Rámutatott, hogy az európai normák egyszerre tartják fontosnak a munkaerő rugalmasságát és a foglalkoztatás biztonságát, illetve a munkavállalói jogok garantálását, amelyek közül a nemzetgazdasági tárca javaslata szerinte csak az előbbire van tekintettel.
   
Gúr Nándor kifogásolta, hogy a törvénytervezet a túlórapótlékok kifizetése helyett szabadidőt adna a dolgozóknak, ugyanis - tette hozzá - annak kiadása bizonytalan, különösen a legkiszolgáltatottabb dolgozói csoportoknál.

Bírálta a felmondási tilalmak tervezett megszüntetését, mindenekelőtt azt, hogy terhes, illetve gyesen, gyeden lévő anyákkal is közölhető volna a felmondási szándék. Az MSZP-s képviselő kitért arra is, hogy a kártérítési kötelezettség kiterjesztése az elmarasztalt munkavállalók ellehetetlenüléséhez vezethet.
   
A Nemzetgazdasági Minisztérium javaslatát a kormány még nem tárgyalta, az azzal kapcsolatos javaslatokat írásban várják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.