Világvége

Az EB nyilvántartásba veszi a károsanyag-kibocsátás megadóztatását célzó európai polgári kezdeményezést

Mentsük meg bolygónkat, a munka helyett az üvegházhatásúgáz-kibocsátást adóztassuk inkább.

2024.05.21 23:43MTI

Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy nyilvántartásba veszi az üvegházhatású gázok kibocsátásának megadóztatását célzó polgári kezdeményezést, mely egyebek mellett arra kéri a brüsszeli testületet, segítse elő, hogy a szén-dioxid-árazásból származó bevételeket újraosszák az alacsony jövedelmű háztartások között - tájékoztatott az uniós bizottság.

A brüsszeli közlemény szerint a Mentsük meg bolygónkat, a munka helyett az üvegházhatásúgáz-kibocsátást adóztassuk inkább elnevezésű polgári kezdeményezés szervezői arra kérik az Európai Bizottságot, hogy erősítse meg az Irány az 55% klímavédelmi intézkedéscsomagot és a kibocsátáskereskedelmi rendszert (ETS), és ehhez gyorsítsa fel az ingyenes kibocsátási egységek kivezetését, és szüntesse meg a kibocsátáscsökkentési célok eléréséhez szükséges szén-dioxid-kibocsátási ár felső határát.

Felszólították továbbá az uniós bizottságot a szén-dioxid-árazásból származó bevételek újraelosztására és az EU Szociális Klímaalapjának megerősítésére, valamint arra, hogy ösztönözze egy úgynevezett klímaklub létrehozását, ahol a részt vevő országok szilárd szén-dioxid-árazást vezetnének be, kellő figyelmet fordítva arra, hogy a szén-dioxid-árazásból származó bevételeket újraosszák az alacsony jövedelmű háztartások között.

Mivel az európai polgári kezdeményezés megfelel a formai követelményeknek, a brüsszeli testület úgy ítélte meg, hogy az jogilag elfogadható. A javaslat tartalmát az uniós bizottság ebben a szakaszban még nem vizsgálta.

Az európai polgári kezdeményezés nem eshet az Európai Bizottság azon hatáskörén kívül, hogy uniós jogi aktusra irányuló javaslatot nyújtson be, nem lehet nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű, és nem lehet ellentétes az Európai Unió értékeivel.

A nyilvántartásba vételtől számítva a szervezőknek hat hónap áll rendelkezésére, hogy megkezdjék az aláírásgyűjtést. Amennyiben az európai polgári kezdeményezés egy év alatt egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, az Európai Bizottságnak reagálnia kell. A brüsszeli testület dönt arról, hogy a kezdeményezésre válaszul hoz-e intézkedéseket vagy sem, és a döntését meg kell indokolnia.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.