Sajtóközlemény

Pályázati hírek

Lezárult a Gyártási és MRO (karbantartási, javítási és felújítási) folyamatok automatizálását és hitelesítését biztosító alkatrész nyomonkövetési platform fejlesztése autóipari ellátási láncok számára, blockchain, és digitális iker technológiák használatával az Autotrend Kereskedelmi, Szolgáltató Kft-nél.

2023.11.06 14:54

Az Autotrend Kereskedelmi, Szolgáltató Kft. az ERBA 96 Kft-vel közösen 318,5 millió forintot meghaladó vissza nem térítendő támogatást nyert el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal „Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása (2020-1.1.2-PIACI KFI)” című pályázati kiírásán. A több, mint 500 millió forint összköltségvetést meghaladó beruházás során egy gyártási és MRO (karbantartási, javítási és felújítási) folyamatok automatizálását és hitelesítését biztosító alkatrész nyomon követési platform valósult meg.

Azokban a rendkívül összetett ellátási láncokban, mint az autóiparé, folyamatosan nagyszámú alkatrész cserél gazdát a különböző beszállítók, gyártó-, és szerviz szolgáltató cégek között. Az egyes alkatrészek nyomon követése, gyártási, logisztikai, meghibásodási, javítási adatainak összegyűjtése és adatelemzése eddig nem volt megvalósítható. Ennek egyik oka az egyes szereplők eltérő rendszerei, adattárolási és azonosítási szabványai, másik oka, hogy a centralizált adatbázisok nem képesek olyan szereplő-független platformot biztosítani, amely hiteles és megbízható. Néhány nagyobb autógyár 2019-2020-ban indított pilot projekteket blokklánc alapú nyomon követésre, de ezek nem független (nem decentralizált) rendszerek, és a nyomon követés csak a jármű összeszereléséig tart, ezáltal az alkatrészek életciklusának csak egy részét fedik le. Míg egy vállalati rendszer nem képes az alkatrészek teljes életciklusáról adatokat gyűjteni és elemezni, egy független rendszerben megnyílik annak lehetősége, hogy az adatszolgáltatók a korábbinál szélesebb körű adatgyűjtés alapján pontosabb elemzési, előrejelzési adatokhoz jussanak. Így létrejön egy termék (autó, elem) teljes életciklus-térképe, amely felhasználható logisztikai és gyártási folyamatok / költségek optimalizálásához, hatékonyabb ellátási láncok kialakításához, pontos jövőbeli előrejelzések készítéséhez és az alkatrész hamisítás csökkentéséhez is. A projekt célja egy olyan komplex, többkomponensű, teljes autóipari ellátási láncot felölelő nyomon követési szoftver megoldás volt, amely átláthatóbbá, fehérebbé, automatizáltabbá, tervezhetőbbé, ezáltal hatékonyabbá teszi az alkatrész gyártási, karbantartási, javítási, és felújítási folyamatait modern technológiák (IOT eszközökön és mesterséges intelligencián alapuló digitális iker, valamint blokklánc technológia) segítségével.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.