Sugárzott a kocsijuk is

Két radioaktív román próbált bejutni Magyarországra

Az osztrák rendőrség rutinellenőrzés során két radioaktív emberre lett figyelmes a határon.

2013.05.05 22:22ma.hu

A 43 éves Gheorge Ionescu, és a 38 éves Dorin Nicolea Romániába utazott, mikor feltartoztatta őket az osztrák rendőrség - rutinellenőrzés céljából szerették volna megnézni, mit szállítanak be Magyarországon át Romániába. Szerencsére egy olyan speciális eszközzel nézték át az autót, melynek használata során kiderült: a jármű mérhető radioaktivitást mutat.

Ami még elképesztőbb, hogy a páros, az általuk szállított sugárzó anyag mellett tárolta az ételét és az ásványvizét. Mint elmondták, a veszélyes anyagot hűtve tárolták, és itt bizonyult a legjobb helynek az élelmiszer hidegen tartása is. A határőrök teljesen ledöbbentek, mivel az egész autó, az utolsó alkatrészéig és négyzetcentiméteréig szennyezett volt a nukleáris anyagtól. A doboz, amelyben jód-131 izotópot tároltak, nem volt biztonságos, annak ellenére, hogy már számtalan alkalommal használták ilyen jellegű anyag szállítására.

A párost ezt követően kórházba szállították, és további, sürgős kezelésekre lesz szükségük Romániában. Elmondásuk szerint már számtalanszor megjárták az utat Hollandia és Románia között, jód-131-gyel a fedélzeten.

A jód-131-et orvosi diagnózis és kezelési eljárások során alkalmazzák, a két férfi legálisan birtokolta a veszélyes anyagot, mindazonáltal nem az előírásoknak megfelelően szállították. A vizsgálatok szerint az egészségügyi határérték negyvenszeresét mérték a két szennyezett ember szervezetében.

A rendőrség a járművet ólomköpennyel borította be a biztonságos szállítás érdekében, majd elszállították Romániába, ahol a román hatóságok már várták az autót.

A vizsgálatot végző rendőr szerint egyszerűen elképesztő, hogy mennyire nem voltak tisztában a veszéllyel. A sugárszennyezettségük mértéke főként annak köszönhető, hogy az általuk elfogyasztott élelmiszert a radioaktív anyag mellett tárolták.

A két férfit végül megbüntették, és részletes tájékoztatást adtak a román közlekedési minisztériumnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.