Egy évtizede veszteséges a cég

Európai üzemeket zárhat be a General Motors

A General Motors Co. (GM) nem zárja ki üzemek felszámolásának lehetőségét Európában az egy évtizednyi veszteségek után a nyereségesség visszaállításáról a szakszervezetekkel és kormányokkal folytatott tárgyalások eredménytelensége esetén.

2012.03.07 12:05MTI

A GM 2010-ben zára be az Opel antwerpeni üzemét Belgiumban és kísérletet tett németországi üzemek bezárására is. Elemzők szerint az Opel más európai autógyártókhoz hasonlóan termelési kapacitástöbblettel rendelkezik.
   
A GM alelnöke Stephen Girsky a Genfi Autószalonon bejelentette, hogy folyamatban van az európai tevékenység átszervezési tervének kidolgozása. "Munkaerő kapacitásunkat már lecsökkentettük" - mondta, utalva az elmúlt években végrehajtott elbocsátásokra. "Hasonló döntés várható a termelési kapacitásról is" - tette hozzá.
   
Az Opel korábbi átszervezési terveit a korai nyugdíjazással és új modellek bemutatásával elérhető forgalom- és piaci részesedés növekedésre alapozta. Ezek az elképzelések azonban nem hozták meg a kívánt eredményt. Az Opel 1999 óta 14 milliárd dollár veszteséget halmozott fel, ezen belül 2011-ben 747 millió dollárt.
   
Elemzők csekély valószínűséget tulajdonítanak annak, hogy az Opel képes lenne növelni bevételeit az adósságszolgálati válság közepette lanyhuló európai piacon. Az elemzések az autóeladások 5 százalékos csökkenését vetítik előre az idei évre, ez sorban az ötödik év lenne, amikor az előzőnél kevesebb autót adnak el.
   
"Nem fogunk karba tett kézzel a piac javulására várni" - mondta Girsky. "Már éppen eleget veszítettünk Európában ahhoz, hogy megtanuljuk, az nem vezet semmire ha így folytatjuk."
   
A Genfi Autószalon egyik legvitatottabb témája az európai autógyártókat terhelő többletkapacitás. Elemzői számítások szerint az európai autóipar évente 1,5 millióval több autót lenne képes gyártani annál, mint amit a piac ténylegesen fel is vesz. Ez a mennyiség nagyjából hét átlagos autógyár termelési kapacitásának felel meg.
   
Európában nem olyan egyszerű dolog üzemeket bezárni, mint az Egyesült Államokban, ahol a GM, Ford Motor Co. és a Chrysler Group LLC az elmúlt években együtt több tucat üzemet is bezárt már. Európában nem lehet csak úgy utcára tenni embereket. A munkahelyek megőrzésére érekében pedig a kormányok készek támogatással hozzájárulni egyébként szükségtelen létesítmények életben tartásához is.
   

Az autószalonon Sergio Marchionne, a Fiat-Chrysler vezérigazgatója is kijelentette, hogy az EU egyszerűen nem teheti meg, hogy csak úgy átsiklik az autógyártó többletkapacitás problémája felett. "Valamennyi gyártókapacitást mindenképpen fel kell számolni" - mondta.
   
A PSA Peugeot Citroen SA, a GM új együttműködő partnerének vezetősége is tárgyalásokat kezdett már a szakszervezetekkel a többletkapacitás problémájának megoldásáról.
   
A GM átszervezési terveit ismerő szakértők szerint a nagy-britanniai Ellesmere Port és a németországi Bochum üzemek bezárására lehet számítani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.