Bevezetik

Ingatlanadó és bölcsődei gondozási díj Szekszárdon

Építmény- és telekadó, valamint bölcsődei gondozási díj bevezetéséről döntött csütörtöki ülésén a szekszárdi közgyűlés.

2012.04.05 17:27MTI

Az adórendeleteket tíz igen szavazattal, három nem szavazat ellenében fogadta el a fideszes többségű közgyűlés, amely ugyanilyen arányban támogatta az új bölcsődei díj bevezetését.

Horváth István (Fidesz-KDNP) polgármester az ingatlanadók bevezetését azzal indokolta, hogy az önkormányzat 2012-ben várhatóan 87 millió forinttal kevesebb állami támogatást kap, megszűnt a vállalkozók kommunális adója, ugyanakkor a városnak 230 millió forinttal több áfát kell fizetnie, részben az általános forgalmi adó emelkedése miatt. A két új adónemből 270 millió forint bevételre számít Szekszárd.

"Az utolsó pillanatig kitartottunk, de ha a jelenlegi színvonalon akarjuk működtetni a várost, az adók bevezetése szükségszerű lépés" - mondta a polgármester, arra utalva, hogy eddig a megyeszékhelyek közül Zalaegerszegen és Szekszárdon nem volt építményadó.

Megjegyezte azt is, hogy a "multivállalkozásoknak", bankoknak, benzinkutaknak, kereskedelmi cégeknek nagyobb szerepet kell vállalniuk a teherviselésben, ezért ezekre magasabb összegű adót vetettek ki.

Horváth István kitért arra, hogy szociális alapot hoznak létre azok megsegítésére, akiknek az önhibájukon kívül nehézséget okoz az adó megfizetése.

A június 1-jétől fizetendő ingatlanadók mértékét sávosan határozták meg: a lakóingatlanok után 250 négyzetméterig négyzetméterenként évente 100 forintot, az e feletti terület után 200 forintot kell fizetni. Egy 50 négyzetméteres lakás adója így évi ötezer forint lesz.

A kereskedelmi, szolgáltató vállalkozások építményei 100 négyzetméterig adómentesek, de az 1500 négyzetméter feletti részre például már 1500 forintot kell fizetni. A kiemelt kereskedelmi övezet cégei, valamint a pénzügyi, biztosító-, távközlési, energiaellátó szektor vállalkozásai, a gyorséttermek, benzinkutak számára az adó négyzetméterenként 1650 forint.

Hasonló elv érvényesül a telekadó esetében, ennek megfizetése alól 5000 négyzetméterig a termelő vállalkozások mentesülnek, míg a bankokra, biztosítókra, töltőállomásokra 250 forintos adót róttak ki.

A bölcsődei gondozási díjat a kisgyermekes szülőknek szintén június 1-jétől kell fizetniük Szekszárdon; a legkisebb, napi 150 forintos összeg azokat terheli, akiknek a családjában az egy főre eső jövedelem nem éri el a legkisebb öregségi nyugdíj 250 százalékát, azaz a 71.250 forintot, míg a legmagasabb díjat, naponta 380 forintot a nyugdíjminimum 500 százalékának megfelelő, 142.500 forintos egy főre eső jövedelem felett kell fizetni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.