Propaganda

Dél-Korea betiltotta a Kim Dzsongunt dicsőítő TikTok-dalt - videó

A videó az észak-koreai vezetőt dicsőítő, "barátságos apaként" jellemzi őt - panaszolta Szöul

2024.05.26 08:40ma.hu

A dél-koreai Kommunikációs Szabványügyi Bizottság közölte, hogy betiltja azokat a TikTok-videókat, amelyekben egy olyan vírusos dal szerepel, amely látszólag Kim Dzsongun észak-koreai vezetőt bálványozza, a videókat "pszichológiai hadviselésnek" és a nemzeti törvények megsértésének minősítette.

A Friendly Father című szám, amelyet Szöul észak-koreai propagandának minősített, még áprilisban terjedt el a kínai tulajdonú platformon. Az uptempo dallam szövegét így fordították le: "Énekeljünk Kim Dzsongunról, a mi nagyszerű vezetőnkről; Dicsekedjünk Kim Dzsongunról, a mi barátságos apánkról; Mindannyian teljes szívünkből bízunk benne és követjük őt, a mi barátságos apánkat".

A dél-koreai szabályozó hatóság sajtóközleményben közölte, hogy az ország nemzeti hírszerző szolgálatának kérésére letiltja a Friendly Father videó 29 változatát. Azt nem fejtették ki, hogy a tiltást hogyan fogják betartatni.

A bizottság hangsúlyozta, hogy a videók sértik a nemzetbiztonsági törvényt, amely megtiltja az észak-koreai kormányzati honlapokhoz és médiához való hozzáférést, és bünteti a phenjani vezetést támogató magatartást és beszédet.

A szabályozó hatóság közleményében kifejtette, hogy a "Barátságos apa" című videó "tipikus tartalom", amely Phenjan "Dél-Korea elleni pszichológiai hadviseléséhez" kapcsolódik, mivel egy olyan csatornára került fel, amely "Észak-Korea és a külvilág összekapcsolására összpontosít Kim egyoldalú bálványozásán és dicsőítésén keresztül".

A dél-koreai TikTok-felhasználók azonban arra kérték a hatóságokat, hogy ne blokkolják a vírusvideót, arra utalva, hogy valójában senki sem veszi komolyan a dal szövegét, és hogy hagyják elérhetővé, hogy "minél többen élvezhessék a viccet".

Sok felhasználó azt is elismerte, hogy a dallamot fülbemászónak találják, és a régebbi európai popzenére emlékeztet.

@that.concert.fella Kim Jong Un releases new song praising himself as North Korea's 'friendly father' #kimjongun #northkorea #kpop #hitsong #friendlyfather #taylorswift #entertainment #fyp #fypシ #fypシ゚viral ♬ original sound - that.concert.fella

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.