Bárkit melegnek bélyegezhetnek

Édes krémlikőrt ivott, ezért lebuzizták és börtönbe zárták

Már a puszta gyanú is elég a kameruni bíróság számára, hogy homoszexuálisnak bélyegezzenek valakit, ami börtönbüntetéssel járó "törvénysértés". Elég, ha édes krémlikőrt iszik valaki.

2014.09.16 08:00ma.hu

Az afrikai Kamerunban 1972 óta van érvényben az a jogszabály, amely alapján a homoszexualitás valójában törvénysértés, és ha valakit melegnek titulálnak, arra öt év börtönbüntetés jár. A bírók jelentős része mindmáig lelkiismeretesen alkalmazza is ezt az előírást, de az egyik jogász most a nyilvánosság elé állt, hogy lerántsa a leplet az országban működő, megfogalmazása szerint "nevetséges jogrendszerről". Michael Togue azután emelte fel a szavát az értelmetlen jogszabály ellen, hogy több tucatnyian jelentkeztek nála, akiket korábban az állítólagos melegségük miatt ítéltek el.

Az ügyvéd azt mondta: szinte senkit nem vádoltak meg és ítéltek el úgy, hogy ténylegesen egy vele azonos nemű partnerrel rajtakapták volna, a rendőrség az esetek többségében beéri azzal, hogy sztereotípiákon alapuló bizonyítékok alapján megvádolják. Elég például, ha egy férfira azt mondják, túlságosan nőies a stílusa. Togue egyik ügyfelét a bíróság azon az alapon ítélte el, hogy többen látták, amint Bailey'st ivott, amit a bíró szerint csak nők szoktak inni.

Fotó: freedigitalphotos.net/Tina Phillips

Az ügyvéd rávilágított, hogy nagyon sokszor a homoszexualitás vádja egy haragos szomszédtól, egy megbántott családtagtól, vagy akár egy bosszúra éhes, elhagyott szeretőtől indul ki. De nemcsak a férfiakat börtönözik be, Togue két nőt is képvisel, akik már 9 hónapja vannak börtönben, noha a szomszédjaik által tett feljelentés valóságtartalmára semmilyen bizonyítékot nem találtak. Három férfit azzal vádoltak meg és zárták ez alapján börtönbe őket, hogy egy járműben szexeltek. Ők ezt hiába tagadták, elég volt, hogy a rendőrség szerint nőiesen voltak öltözve - bár a sajtónak adott nyilatkozatában Togue arra nem tért ki, hogy pontosan mi is számít nőies viseletnek a kameruni törvényhozók szemében.

"Ahhoz, hogy elkapják a szexelő embereket, hogy utolérhesse őket a törvény, meg kell sérteni magát a törvényt. Meg kell sérteni a magánéletet, ami viszont bűncselekmény" - mutat rá a paradox helyzetre Togue, hozzátéve, hogy a legtöbb megbélyegzést az országban működő különféle vallási ágazatok táplálják. Emlékeztetett Simon-Victor Tonyé Bakot korábbi kameruni érsek szavaira, melyben az egyházi vezető úgy írta le a homoszexualitást, mint "Isten szégyenteljes és tiszteletlen kritizálása, aki úgy döntött, hogy megalkotja a férfit és a nőt".

Hogy sikerül-e a törvények felülvizsgálatát és megváltoztatását elérnie az ügyvédnek, azt egyelőre nem tudni, de ha eléri is a célját, alighanem hosszú csatára kell felkészülnie.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.