Van az a pénz...

Megvonják a botrányosan magas fizetéseket a parlamentben

Persze nem nálunk, hanem Paraguayban, ahol az alkalmazottak még a "pontosság" vagy a "műveltség szintje" alapján is bérpótlékot kapnak.

2014.07.28 20:45MTI

Megvonják a paraguayi parlamentben olyan hangzatos beosztású alkalmazottak botrányosan magas, havi 800 ezer forintnyi összeget is elérő fizetését, mint "a liftek főfelügyelője" vagy "a fénymásolók igazgatója".

A kirívónak tartott javadalmazások megnyirbálását a parlament (kongresszus) elnöke, Blas Llano szenátor jelentette be, hozzátéve, hogy az intézkedéssel évi 920 millió forintnak megfelelő összeget tudnak megtakarítani csak a több mint 1000 embert foglalkoztató szenátusban.

A fizetések körüli botrányt az ABC Color című lap robbantotta ki azzal, hogy feltárta: egyes, cikornyás titulust viselő alkalmazottak még a "pontosság" vagy a "műveltség szintje" alapján is bérpótlékot kapnak.

A liftek főfelügyelőjének vagy a fénymásolók igazgatójának járó, 800 ezer forintnak megfelelő fizetés feltűnő egy olyan országban, ahol 92 ezer forint a minimálbér - mutat rá jelentésében az AFP.

Külső könyvvizsgálót kértek fel az alkalmazottak javadalmazásának egyenkénti kivizsgálására, Blas Llano pedig felszólította a 44 szenátort, hogy átvizsgálásra bocsássák rendelkezésre alkalmazottaik teljes névsorát.

A sajtó azt is kiderítette, hogy egyes parlamenti alkalmazottak még "17. havi" fizetést is kapnak, mások a fizetésük 50 százalékáig terjedő családi pótlékot vesznek fel a gyermekeik után, és bőkezűen osztogatják a vásárlási utalványokat is.

A parlament két liftjére 16 alkalmazott felügyel 160 ezer forintos átlagfizetésért.

A hétmillió lakosú szegény dél-amerikai ország a világ egyik legkorruptabb állama, a Transparency International listáján a 150. helyen áll a 177 ország között.

A múlt év végén megvonták a mentelmi jogot egy szenátortól, akit azzal vádoltak, hogy busásan megfizetteti gyermekei dadáját a parlamenttel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.