Győztek a dühös falusiak

Visszakapta szétszedett templomát egy olasz falu

Visszakapta egy dél-olaszországi falu 19. század végi, használaton kívüli templomát, amelyet egy olasz filmes szétszedetett és konténerekbe rakatott, hogy elszállíttassa egy New York-i kiállításra.

2014.03.31 02:30MTI
freedigitalphotos.net

Az olasz rendőrség a hét végén jelentette be a kikötőben, behajózás előtt lefoglalt templom visszajuttatását a kalábriai Montegiordano falunak. Az építményt Francesco Vezzoli ismert, de vitatott észak-olaszországi filmes bontatta le, hogy azt felhasználja egy projektjében amerikai és olasz kortárs művészeti múzeumokban.

A templom lebontása azonban feldühítette a falusiakat, akik feljelentették a művészt, mire a műemlékfelügyelet vizsgálatot indított. Noha Vezzoli azt állította, hogy az interneten megvásárolt templom Amerikába szállításához minden szükséges engedéllyel rendelkezett, a hatóságok arra a megállapításra jutottak, hogy nincs kiviteli engedély a műemlékre.

Az épület darabjait tartalmazó 11 konténtert behajózás előtt lefoglalták, s azok hónapok óta a Gioia Tauró-i kikötő raktárjában hevertek.

A 42 éves Vezzoli azt tervezte, hogy a New York-i Modern Művészeti Múzeumban újra felépíti a templomot, és annak falára vetíti videóműveit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.