Nem élte meg a másnap reggelt a kutya

Nikotinmérgezéstől múlt ki a kutya: e-cigi patronját rágta szét

Egy véletlenül kint hagyott e-cigi-patron miatt halt meg egy kutya, miután megrágta a kis fiolát és a tartalmát részben lenyelte. A tömény nikotin ellen már nem használt a szteroid, pár óra múlva feladta a küzdelmet.

2014.02.18 18:29ma.hu

Amikor Keith Sutton elhatározta, hogy e-cigi segítségével próbál leszokni a dohányzásról, vagy legalábbis visszafogni a cigarettafogyasztását, nem gondolta, hogy az elektromos szipkához tartozó patron ugyanúgy tartalmaz veszélyes anyagokat, mint az addig szívott cigi, csak épp másmilyeneket és azok másképp hatnak. Nem véletlen, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sokáig egyáltalán nem volt hajlandó támogatni az e-cigi bevezetését, és jelenleg is aktívan küzdenek azért, hogy minél több vizsgálatot végezzenek el a hosszú távú hatásairól.

Bár a kis patronban valóban nincsenek olyan anyagok, mint például a kátrány, ami az egyik legnagyobb rizikót jelenti a dohányosok tüdejére nézve, a nikotin ugyanúgy jelen van, sőt, egyetlen patronban a normál cigihez képest többszörös dózisban. Ez vezetett ahhoz, hogy a kutya órákon belül belehalt az akut mérgezésbe, miután elcsente gazdája asztaláról a kint felejtett kis fiolát és amikor megrágta, a tartalmának jelentős részét lenyelte. Az angliai Cornwallban élő férfi elmondása szerint csupán néhány percre ment ki a szobából a konyhába, de amikor visszanézett, a 14 hónapos staffordshire bull terrier fajtájú Ivy már a földön feküdt.

Fotó: freedigitalphotos.net

Mancsai közt ott volt a patron, szája pedig azonnal erősen habzani kezdett. Gazdája kétségbeesetten próbálta vízzel hűteni a kutyát, azt tette, ami elsőre eszébe jutott, mert valójában fogalma sem volt, mit kell tennie egy rohamot kapott kutyával. Közben párja hívta az állatorvost, aki azt mondta, amilyen gyorsan csak tudják, vigyék oda a kutyát. Ivy nyelve és ajka addigra már teljesen elkékült a súlyos mérgezéstől.

Az állatorvos is gondban volt, mert az állat-egészségügyi szakmai honlapokon semmit sem talált a nikotinmérgezésről, így újabb értékes perceket veszítettek, mire végül egy nagyon régi könyvben sikerült a mérgek között megtalálnia a nikotin ellenszerét. "Nincsenek jó híreim" - mondta, de azért beadott egy adag szteroidinjekciót a kutyának, hátha időt nyernek vele. "Azt mondta, az első 12 óra kritikus lesz, de néhány óránként beszámol nekünk Ivy állapotáról" - mondta az 56 éves gazda a Daily Mailben. Fél órával a kritikusnak mondott 12 óra után végül szomorú hírrel hívta fel az aggódó gazdit és feleségét: a kutya szíve és tüdeje feladta a küzdelmet, a kölyök meghalt.

Az e-cigi patronjában található nikotin füstként beszívva az emberben nem okoz kritikus károsodást, a kutyának azonban kilogrammonként 10 milligramm már akár halálos dózis lehet - és ennyit bőven tartalmaz egy patron.

Keith most azt akarja, hogy egyértelműbb figyelmeztetést helyezzenek el az e-cigiken és utántöltőjükön, és hogy pont ugyanolyan feltételekkel lehessen csak hozzájutni, mint például a gyógyszerhez vagy az alkoholhoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.