Jobban bejön az amerikaiaknak a spanyol szósz
Lenyomta a salsa a ketchupot
Hiába a ketchupot tekintik igazi amerikai paradicsomszósznak, az utóbbi időben úgy tűnik, a spanyol salsa átveszi a hatalmat, ma már kétszer annyit adnak el belőle, mint az amúgy is egészségtelenebb cukros ízesítőből.
2013.10.18 10:44MTIA paradicsomalapú salsa eladása ma már 2:1 arányban veri a ketchupot az amerikai szószpiacon - állította a chicagói IRI piackutató intézet AP hírügynökség által ismertetett felmérése. Ennek oka nemcsak az, hogy az Egyesült Államok lakosságának több mint egynegyede latin-amerikai származású, hanem az is, hogy az országba délről érkezett kulináris kultúra ugyanúgy természetes része lett a mindennapi amerikai étkezési szokásoknak, mint az Olaszországból származó pizza vagy spagetti.
Ráadásul a salsa egészségesebb is a cukros paradicsommártásnál. Napjaink Amerikájában több tortilla (kukoricalepény) fogy, mint hamburgerhez és hotdoghoz készült péksütemény, a tortillachipsek eladása pedig gyorsabban növekszik a burgonyából készült sós rágcsálnivalókénál, amelyek azért még őrzik vezető helyüket.
A taco vagy a burrito sok amerikai szemében már nem is számít igazán etnikai ételnek. A "hispán" élelmiszerek fergeteges gyorsasággal terjednek: ennek a piaci szegmensnek a forgalma tavaly a Packaged Facts elnevezésű fogyasztáskutató cég adatai szerint 8 milliárd dollár volt, 2017-re elérheti a 11 milliárd dollárt.

Ennek megfelelően az amerikaiak asztalára kerülő fogások is egyre csípősebbé és fűszeresebbé válnak, és miközben általános tendencia, hogy csökken a köretek fogyasztása, a spanyolajkúak körében kedvelt rizs erősen tartja magát. Ez különösen a fiatalabb és a kulináris kalandokra is nyitottabb, a 80-as évek közepe és az ezredforduló között született nemzedék esetében igaz, leginkább a nyugati partvidéken.
Egyre népszerűbbek a mexikói és más latin-amerikai, gyümölcsös - például mangóval és gujávafa termésével ízesített - üdítőitalok és az olyan hagyományos amerikai élelmiszerek esetében is megjelent a "hispán" ízesítés, mint a burgonyachips. Felfelé ível a tequilafogyasztás is. Az agávépárlatból egyedül 2005-ben 23 százalékos növekedést mutatott ki a Tequilaszabályozási Tanács. Ebből a típusú szeszesitalból, amely a kategóriájában bekerült a világelső top 10-be, 2006-ban 107 millió liter fogyott.
A latin-amerikai konyha egyesült államokbeli karrierjében nem elhanyagolható tényező, hogy annak alapanyagai könnyen hozzáférhetők és az ételei egyszerűbben elkészíthetők, mint például az ázsiai ínyencségek. Miközben az USA szinte minden háztartásában megtalálható a serpenyő, addig az NPD piackutató szerint wok csak a 28 százalékukban van.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 6:30 Becsapódott egy jemeni rakéta a Ben Gurion repülőtér közelében
- 22:27 Közel kétszáz szurkolót vett őrizetbe a rendőrség Horvátországban
- 20:25 Izrael nagyszabású gázai hadműveletre készül tartalékosok tömeges mozgósításával
- 18:23 Franciaországban a rendőrök kiszabadítottak egy férfit, akit két nappal korábban elraboltak
- 16:55 Törölte napi több tucat járatát a United légitársaság New York egyik meghatározó repülőterén
- 14:50 Brutális közúti baleset a Yellowstone Nemzeti Park közelében
- 12:30 Egyre nagyobb veszélyt jelent az emberekre a madárinfluenza
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06