Nem felel meg a szabványnak a rejtvény

Megvétózta a temető a sírkőre írt sudokut

Megszállott matematikus és elkötelezett rejtvényfejtő volt a férfi, míg élt, felesége az iránta érzett tiszteletből tehát egy képletet és egy rejtvényt íratott a sírkőre. Most le akarják töröltetni.

2013.10.17 15:31ma.hu

Amikor megkapta a levelet a helyi önkormányzattól, Angela Robinson nem akart hinni a szemének. A Jobsworthben (Anglia) élő nő mintegy másfél éve temette el férjét, Allan Robinsont, aki megszállottja volt a matematikának és még szabadidejében is a számok bűvöletében élt: rajongott a sudokuért. Özvegye és fia, Paul épp ezért amikor megrendelték a sírkövet, a szokásos adatok - név, születési dátum, megélt évek - fölé egy rövidke matematikai egyenletet, meg egy sudoku-rejtvényt vésettek. Mint a nő mondta, ezzel kívánt tisztelegni a 66 éves korában elhunyt férje emléke előtt.

Csakhogy a temetőt működtető hivatal úgy gondolta, a számok irritálják a temető látogatóit, és a matematikai egyenletet is törölni kell. Az indoklás szerint ez annyira kilóg a megszokott szabványból, hogy nem maradhat a fejfáj - adta hírül a Daily Mirror. Özvegye felháborítónak tartja, mert ahogy fogalmazott, az 5x5 centis kis rejtvénynél és a néhai Mr. Robinson doktori értekezéséből vett rövidke képletnél semmi sem fejezheti ki jobban, milyen ember volt a férje.

Fia leginkább amiatt értetlenkedik, mert a hivataltól kapott levél szerint a rejtvény sértő. "Hogyan lehet sértő, aggodalomra okot adó, vagy akár kérdéseket felvető egy ilyen felirat?" - kérdezi. A hivatal azonban ragaszkodik ahhoz, hogy mindenkinek be kell tartania a szabványokat, mert ez mindenki javát szolgálja, és ismételten felszólították az özvegyet és fiát, hogy távolíttassák el a kőfaragóval az "illetlen" részleteket.

A legfurcsább egyébként az, hogy a hivatal annyira tiszteli a szabályokat és a komolyságot, hogy sikerült az elhunyt nevét Allan helyett Allennek írni - háborgott a gyászoló feleség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.