Egy űrhajós hagyta ott a képet emlékül

40 éve hever a Holdon a családi fotó

Meglepő kép került elő a NASA archívumából: a Hold felszínén egy családi fotó hever, mégpedig az 1972-ben ott járt Charles Duke-é feleségével és két gyermekével.

2013.02.19 11:29ma.hu

Meglepő, de mégsem teljesen szokatlan kép került elő a NASA archívumának mélyéről: a Föld körül keringő kietlen égitest felszínén egy tisztán kivehető családi fotó hever, rajta Charles Duke asztronautával, feleségével, Dottie-val és két gyermekükkel, Charlesszal és Tommal. A családfő 1972-ben utazott a Holdra az Apollo 16 pilótájaként, akkor helyezte el a talajon a fotót.

A Metro című brit lap szerint kétségkívül a lehetséges más intelligens életformák képviselőinek szánta az űrhajós, ami a NASA szerint sem ritkaság. "Rengeteg űrhajós hagyott már ott valamilyen személyes emléket. Ezek az emberiség egy-egy pillanatait jelképezik, azt, amit az adott ember fontosnak tart - Charlie-nek ez a családja volt" - mondta Robert Jacobs, a NASA kommunikációs központjának helyettes munkatársa.

A most 77 éves Duke 36 éves volt, amikor utoljára a Holdon járt. A kép hátuljára egyébként annyit írt: "Ez Duke családja a Föld nevű bolygóról. 1972 áprilisában szállt le a Holdon." A képről készült felvétel nem először kerül a nagyközönség elé a NASA archívumából, most mint az emberi nyomok egyik legérdekesebb darabja került a figyelem fókuszába.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.