Anyakönyvi kivonatokból veszik az ötleteket

Botrány a rendőrségen: halott csecsemők bőrébe bújtak a nyomozók

Egy beépített rendőrnek sosincs könnyű dolga, de nemcsak a kettős játék veszélye miatt, hanem mert minden alkalommal hamis személyazonosságot kell kreálnia a bűnözők előtt. A módszer viszont időnként átlép egy határt.

2013.02.04 11:29ma.hu

80 halott csecsemő és kisgyermek születési anyakönyvi kivonatát és személyazonosságát lopta el néhány brit rendőr, akik különböző bűnszervezetekbe beépülve buktatták le a gengsztereket, a hamis személyazonosságot ezekhez a munkákhoz kellett felépíteniük és ez a módszer tűnt a legegyszerűbbnek. Az eset kirobbanása azonban számos családot háborítottak fel és késztettek tiltakozó akciók szervezésére - számolt be a The Daily Mail című brit lap. A Scotland Yard nyomozói 30 éven keresztül öltötték magukra a betegség miatt elhunyt gyermekek személyazonosságát.

A brit rendőrség elmondása szerint nem véletlenül keresgéltek egy-egy beépített zsaru esetében a születési és halálozási adatbázisban, az álnevek ugyanis így valódinak tűnhettek, ha valaki le akarta ellenőrizni - bár arra nem tértek ki, hogy az elhalálozást hogyan tudták eltitkolni a kíváncsi maffiózók elől. A Scotland Yard nyilatkozata szerint azonban már jó ideje nem alkalmazzák ezt a gyakorlatot, a botrány kirobbanása tehát némileg megkésett, a jövőben másképp oldják meg a feladatot - állítja egy magas rangú tiszt.

Hogy ez igaz-e vagy sem, nem tudni, mindenesetre egy most nyilvánosságra került adatok szerint volt olyan rendőr, aki tíz éven keresztül használta egy nyolc éves korában leukémiában elhunyt kisfiú személyazonosságát, egy másik pedig úgy fogalmazott, hogy úgy érezte, a sírján táncol annak a négy éves kisfiúnak, akinek a nevében illegális antirasszista csoportokba épült be. A bizarr és főképp kegyeletsértő gyakorlat ellen tiltakozók közé az az egykori detektív is beállt, aki szintén több évig vette "kölcsön" egy autóbalesetben meghalt gyermek adatait.

A halott gyermekek identitásának ellopásán alapult Frederick Forsyth A sakál napja című regénye és az abból 1973-ban azonos címmel készült film, de Keith Vaz parlamenti képviselőt mélyen megdöbbentette, hogy a történet a valóságban is létezett és mint mondta, "sokkolta a hátborzongató gyakorlat". Azt ő maga is elismeri, hogy a titkosrendőrségnek néha szokatlan eszközökhöz is kellett nyúlni, ez azonban túlmegy egy bizonyos határon - fogalmazott.

A bennfentes rendőrből lett tiltakozók szerint 1968 és 1994 között volt általános jelenség a halott gyermekek adatainak használata, és bár a testület vezetői határozottan állítják, hogy manapság már nem fordulhat elő hasonló, azonnali vizsgálatot indítottak a múlt és a jelen nyomozati módszereinek tisztázása érdekében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.