"Az a titka, hogy nem kapcsolgatjuk"

100 éve folyamatosan világít a legrégebbi izzó

Folyamatosan világít, így az izzószál nincs kitéve a feszültségingadozás miatti "elfáradásnak" - ennek tulajdonítja a tulajdonosa, hogy száz éve még mindig működőképes egy tornácon lógó lámpa.

2012.07.17 11:29ma.hu

1912 júliusában csavarták be a tornácon lógó foglalatba az izzót, alig pár héttel a Titanic elsüllyedése után, jelenlegi tulajdonosa pedig valósággal felvillanyozódott, amikor az agyában isteni szikra gyúlt és hirtelen belévillant, hogy kereken száz éve ontja a fényt a különleges darab. Az izzót a ma is ismert lámpagyártó cég, a DC Osram készítette annak idején, a 74 éves Roger Dyball pedig úgy örökölte meg a házzal együtt, amikor 45 évvel ezelőtt beköltözött a suffolki Lowestoftban található otthonába.

"Egészen elképesztő: így fog égni mindörökké" - véli a nyugdíjas férfi, aki a foglalattal és a búrával együtt megőrizte a különleges örökséget. Az izzó mindenképp rekordernek számít, mivel a mai darabok átlagosan ezer órán keresztül képesek a fényt ontani. "Azt hiszem, kézzel készíthették. Egy nagyon vastag szál van a belsejében, emiatt nem égett ki ennyi időn át. Egyszerűen csak mindig égve tartottuk" - magyarázta Dyball.

Fotó: Archant


A gyártás idejének nem volt nehéz utánanézni, mert az izzón még jól látható az eredeti gyártási szám, amit az idős férfi feljegyzett és elküldött a gyártó céghez, ők pedig ez alapján kikeresték, hogy mikor került ki a gyártósorról. Így derült ki, hogy a 230 Voltos, 55 Watt teljesítményű izzó kereken száz éves, és ezzel kétséget kizáróan Angliában a legrégebb óta működő fényforrássá vált.

Az abszolút rekordot mégsem ez tartja, ahhoz még legalább tíz évig világítania kell: a világ jelenleg ismert leghosszabb élettartamú körtéje Amerikában, a kaliforniai Livermore-Pleasanton Tűzoltóság épületében fényeskedik, és csak tucatnyi alkalommal kapcsolták le. Angliában egy másik működőképes izzót is találtak néhány éve, 2008-as felfedezésekor legalább 103 éves volt a darab, ám az nem világított folyamatosan az idők során. Egy nyugdíjas villanyszerelő bukkant rá, amikor felújította egy pince villanyhálózatát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.