Visszaeső "bűnöző" a két iráni

Halálra ítélték, mert háromszor is alkoholt ittak

Többszörös visszaesőként elkövetett alkoholfogyasztásért halálra ítéltek két iránit az ország északkeleti részén - jelentette be hétfőn az iráni sajtóban egy helyi igazságügyi illetékes.

2012.06.25 15:29MTI

"A két ember már harmadszor fogyasztott alkoholt. Az előző két esetben korbácsütésekre ítélték őket, most pedig halálra" - mondta Haszan Sariati, Horászán Razavi tartomány igazságügyi elöljárója. Az ítéletet megerősítette a legfelsőbb bíróság is, de az iráni törvények szerint az elítélt mentesülhet a kivégzés alól, ha megbánást tanúsít.

Az 1979-es iszlám forradalom óta Iránban tilos a szeszes ital előállítása, kereskedelme és fogyasztása, s csak a keresztény vallási kisebbségek tagjai ihatnak alkoholt. Az alkoholtilalom megszegése 80 korbácsütéssel sújtható, de ha valakit harmadszor kapnak rajta, halálra ítélhetik. A legutóbbi ilyen ítéletet 2007-ben hozták, de nem hajtották végre, mert az illető megbánta tettét.

Az alkoholfogyasztás mindamellett növekedni látszik az utóbbi években: a hivatalos adatok szerint 60-80 millió liter szeszes italt csempésznek be évente az országba, s a rendőrség ebből csak 20 millió litert tud elkobozni. A csempészet elleni harc egyik illetékesének 2011 eleji becslése szerint a szeszpiac forgalma évi 730 millió dollár lehet.

Eszmáil Ahmadi Mogadám tábornok, iráni rendőrfőnök nemrég azt közölte, hogy az országban "mintegy 200 ezer alkoholista" van, és a becsempészett alkohol 80 százaléka az iraki Kurdisztánból érkezik. Az illegális behozatal mellett létezik helyi zugfőzet is, amely olcsóbb, de van közte mérgező, s az ilyen kotyvalékok több tucatnyi halálos áldozatot követelnek évente.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.