Rekordáron kelt el a Beau Sancy

2,26 milliárdot adtak a 400 éves gyémántért

Tetemes, a reméltnél négyszer magasabb áron, 9,04 millió svájci frankért (2,26 milliárd forint) kelt el a Sotheby's genfi árverésén a híres Beau Sancy gyémánt, egy négyszáz éves drágakő, amely után egykor királyok és hercegek sóvárogtak.

2012.05.16 17:29MTI

A 34,98 karátos gyémántért öten voltak versenyben, a kő végül heves licitálás után egy névtelenséget kérő vevőé lett, aki telefonon licitált. A kalandos "életű" Beau Sancy 9,04 millió svájci frankért, dollárban számítva 9,7 millióért kelt el, noha a Sotheby's előzőleg kétmillió dollárra, legjobb esetben pedig négymillióra taksálta értékét.

Fotó: MTI

Az árverés sikere azt jelenti, hogy a Beau Sancy lett az árverésen valaha értékesített egyik legdrágább gyémánt. Igazi értéke sokak szerint négyszáz éves történetében rejlik, a Sotheby's szakértője szerint a kő vevője nemcsak egy gyémánttal, hanem a történelem egy szeletével is gazdagodott.

A Beau Sancy Indiából származik, Bizáncon keresztül került Európába, ahol négy királyi ház kincstárában is megfordult. Első birtokosa Nicolas de Harlay, Sancy ura volt, innen a kő neve. A gyémánt Európába érve esküvők és koronázások nélkülözhetetlen kelléke lett, de volt, hogy a koronás fők adósságaikat rendezték vele. Az árverést megelőzően hosszú-hosszú ideig a Hohenzollern-házé volt.

Magas áron, 3,87 millió dollárért cserélt gazdát egy másik történelmi ékszer, a Murat-tiara. A gyémántokkal és gyöngyökkel kirakott ékszert egy hercegnek készítették, akinek egyik felmenője Bonaparte Napóleon nővérének férje volt. Kis híján egymillió dollárnál csapott le a kalapács a Bonnie Prince Charlie nevet viselő gyémántbross esetében.

A sárga gyémánttal díszített ékszer gazdája egykor az a Charles Edward Stuart volt, akinek a brit trón megszerzésére irányuló kísérlete vezetett 1745-ben a cullodeni csatához, a jakobita felkelés utolsó fellángolásához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.