Monsztrációt tartottak Novoszibirszkben

"Tarts macskát - mentsd meg Oroszországot"

Demonstráció helyett "monsztrációt" tartottak Novoszibirszkben május elsején.

2012.05.01 19:29MTI

A monsztr (szörny) és a gyemonsztracija (felvonulás, tüntetés) szavakból alkotott elnevezés abszurd, karneválszerű felvonulást takar, amelyet 2004 óta minden évben hagyományosan május első napján tartanak meg a szibériai nagyvárosban.
   
Ezúttal a bejelentett 6666 helyett körülbelül háromezer fiatal vett részt a meneten, de a siker nem maradt el. Voltak, akik kerékpáron, görkorcsolyán, vagy éppen jolly-jumperen tették meg a távot, a vidám menetet pedig fúvószenekar kísérte.
   
A "monsztrációra" néhányan beöltöztek: az egyik résztvevő kartonpapírból házat fabrikált magának, a többség abszurd feliratokkal vonult. " A monsztráció váratlanul jött", vagy "Tarts macskát - mentsd meg Oroszországot" jelszavak voltak láthatóak, de a rendezvény fő gondolatát a menet elején hordott felirat tartalmazta: "Mi - ezek ti vagytok".
   
A novoszibirszki felvonulás célja az önkifejezés, amelynek keretében abszurd, egyszersmind koncepcionális jelszavakkal demonstrálnak a résztvevők. A legnépszerűbbek közé tartoznak a "Krokogyil, krokogyju i budu krokogyity!", avagy "Krokodilkodtam, krododilkodom és krokodilkodni fogok ". A "Mindenki szabad", illetve "Tánya, ne sírj" lózungok is nagy tetszést arattak.
   
Artyom Loszkutov, a "Monsztrációt" szervező novoszibirszki képzőművész szerint az esemény olyan jelenséggé vált, amelyet aligha lehet betiltani, vagy korlátozni.
   
Tavaly áprilisban Loszkutov a modern művészeti kategóriában megkapta az Országos Modern Művészeti Központ regionális innovációs díját. A novoszibirszki "monsztráció" pedig - amelyet a helyi hatóságok folyamatosan akadályozni próbáltak - a regionális projektek kategóriában vitte el a pálmát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.