A fekete mamba átka

A világ legveszélyesebb kígyóját próbálták eladni - elszökött, és mart

A világ egyik leghalálosabb marású kígyóját próbálták illegálisan értékesíteni az USA-ban, amikor a kígyó megszökött, és megmarta leendő gazdáját.

2011.11.30 13:29ma.hu
Fotó: wikipedia.org

Mint ismeretes, a fekete mamba a világ leggyorsabb kígyója: haladási sebessége eléri az óránkénti 20 km/h-t, továbbá Afrika leghosszabb mérgeskígyója – hossza meghaladhatja a 4 métert is.

Ezt a veszélyes és halálos mérgű kígyót próbálta feketén megvenni a floridai John K. Rosenbaum, mikor az állat megszökött. A díler és az illegális állattartó végül elkapta a féktelen jószágot, mikor az megmarta a 22 éves fiatalt. Az állat neve megtévesztő, mert korántsem fekete: csupán a szája olyan belülről, mint a tinta, amúgy a legtöbb mamba sötét olíva zöld, szürkésbarna vagy metálszürke színű.

Rosenbaumot a St. Mary orvosi központba vitték, ahol még időben megkapta a halálos dózis ellenszerét, majd átvitték a Jacksonville-i intézménybe.

A fekete mamba mérge főleg neurotoxint tartalmaz, amely gyorsan felszívódva blokkolja az izomidegi kapcsolódásokat, így tartós bénulást okoz – akit megmart, az légzőizmainak bénulása miatt, fulladástól hal meg.

A méreg ellen hatásos, többvegyületű antiszérumot a Dél-Afrikai Orvosi Kutatóintézet fejlesztette ki, amit ha időben beadnak, az áldozatok 99%-a túléli a támadást, minden komplikáció nélkül.

Mint kiderült, Rosenbaum nem rendelkezik a szükséges engedélyekkel, amely lehetővé teszi egy ilyen veszélyes állat legális tartását, emiatt akár egy évnyi börtönbüntetéssel és 1000 dollár bírság megfizetésével is számolhat.

Az egész államban nem rendelkezik senki fekete mamba tartási engedéllyel, így az eladó is valószínűleg veszélyes vizeken evez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.