A közösségi oldal buktatta le a vírusüzért

Bárányhimlős nyalókát tessék, még friss!

Bárányhimlővel fertőzött nyalókával üzletelt egy amerikai nő, mert rájött, sok szülő aggódik, ha gyermeke nem esik át minél hamarabb a fertőző betegségen, de máshogyan nem tudják "elkapatni" vele a himlőt.

2011.11.09 10:29ma.hu

Az amerikai Tennessee állambeli ügyészség kénytelen volt egy figyelmeztetést kiadni, hogy a vírusok és egyéb betegségek postai úton történő küldése illegális. Bár elsőre ez meglehetősen furcsán hangzik, valójában a jogászoknak nagyon is nyomós okuk volt rá: a facebookon fedezték fel, hogy egy nő bárányhimlővel fertőzött nyalókákat és gyermekjátékokat kínál a betegségen még nem átesett gyermekeknek.

A nashville-i Wendy Werkit kezdte hirdetni a vírusos édességet és pamutbogyókat, egy-egy friss adagért 50 dollárt (11 ezer forint) kért. Amikor különös "szolgáltatásának" híre eljutott a közösségi oldalra is, akkor figyeltek fel rá a hatóságok.

A nő az egyik helyi tévécsatorna műsorában elmondta, az ihletet az adta, hogy rájött: számos szülő el van keseredve, mert gyermeke nem kapja el hagyományos úton a fertőzést, amin egyébként szakemberek szerint is jobb minél korábban átesni. A védettség így kialakul, ám minél később kapja el valaki ezt a betegséget, annál nagyobb a valószínűsége egy későbbi szövődmény kialakulásának.

Csoportot kezdett hát verbuválni, hogy összegyűjtse azokat a szülőket, akiknek a gyermekei épp bárányhimlősek, és azt tanácsolta, hogy a fertőzött küldeményt előbb tegyék egy lezárható műanyag tasakba, majd azt egy borítékba és így küldjék el a vírus iránt vágyakozó, aggódó szülőtársaiknak.

Az ügyészség ezt követően döntött úgy, hogy közleményben hívja fel a figyelmet a gyakorlat törvényellenes mivoltára. "Ha ilyen dologban vesz részt valaki, akkor nemcsak ártatlan embereket tesz ki a fertőzésveszélynek, hanem saját maga ellen is szövetségi büntetőeljárást kockáztat" - fogalmazott Jerry Martin ügyvéd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.