A "státuszrendelők" ellen vezették be a szabályt

Büntet az étterem, ha maradékot hagyunk

Megelégelte egy szaúd-arábi vendéglős, hogy egyesek csak a felvágás kedvéért rendelik meg az orbitális méretű adagokat az asztalukra, de aztán a vacsora nagy részéhez hozzá sem nyúlnak.

2011.09.21 17:32ma.hu

"Megeszed az utolsó falatig! Már megint csak a szemed kívánta, ugye?" - hányszor hallottuk gyerekként a szidást szüleinktől, ha többet szedtünk, mint amennyit meg bírtunk enni! Az étteremben bezzeg sosem szólnak ránk, ha a kitálalt adag felénél a kipukkadással küzdve, utolsó energiáink morzsáival elfúló hangon kérjük a pincért: "Becsomagolná, kérem, a maradékot?"

De nem Szaúd-Arábiában! Ott ugyanis nemcsak szúrósan fognak ránk nézni, ha többet rendelünk a kelleténél, de még büntetést is kell fizetnünk, ha a tányéron marad valami.

Fotó: HotelBeam


Egy dammani étteremben vezette be ezt a különleges szokást a tulajdonos, aki megelégelte, hogy számos vendég csak azért rendel óriási adagokat, hogy ezzel mutassa a gazdagságát és növelje a társadalmi presztízsét. A büntetés természetesen annál magasabb, minél több étel maradt a tányéron.

Fahad Al Anezi szerint így visszaszorulhat a pazarlás és a státuszrendelések mértéke, és az első néhány nap tapasztalatai alapján számítása valóban beigazolódni látszik. A vendégek bár megdöbbentek elsőre, de végül több pozitív visszajelzést kapott az étterem, mint panaszt. Arról viszont nem beszélt, hogy mire fordítja a "maradékbírságot".

Bármily meglepő, nem a Marmar étterem az egyetlen hely a világon, ahol efféle büntetés vár azokra, akiknek a szeme jobban kívánja az ételt, mint a gyomra. A svéd Bamboo mongol barbecue-étteremből a tulajdonos valósággal kidobta a vendégeit, miután felfedezte, hogy a tányérjukon otthagyták a maradékot.

"Nem érdekel, hogy egy tányér vagy tíz tányér, de elvárom az emberektől, hogy minden élelmiszert fogyasszanak el és ne pazaroljanak! Ülj itt egész nap, ha úgy tetszik, de ételt nem dobunk ki!" - magyarázta Henrik Cui.

Arra azonban egyik étteremtulajdonos sem tért ki, hogy mi történik akkor, ha a vendég nem a túlzásba vitt rendelés miatt nem bírja megenni az ételt, hanem mert nem ízlik neki - akkor is megetetik vele?

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.