Katasztrófa

Lezárták az izlandi Kék Lagúnát vulkánveszély miatt

Földrengések sorozata rázta meg Izlandot az elmúlt hetekben, ezek pedig szakértők szerint vulkánkitörést is előidézhetnek.

2023.11.10 09:08MTI

Földrengések sorozata rázta meg Izlandot az elmúlt hetekben, ezek pedig szakértők szerint vulkánkitörést is előidézhetnek, emiatt egy hétre lezárták a Kék Lagúna nevű turistalátványosságot a látogatók elől - közölték a hely üzemeltetői szerdán.

A Kék Lagúna egy geotermikus fürdő Izlandon, a fővárostól, Reykjavíktól mintegy 40 kilométerre délnyugatra található Reykjanes-félszigeten, és egyben az ország egyik leglátogatottabb és legtöbbet fényképezett nevezetessége.

Az üzemeltetők közölték, hogy mivel a félszigeten október vége óta több száz földrengést regisztráltak, a következő napokban folyamatosan figyelemmel kísérik a szeizmikus aktivitást, és ennek megfelelően döntenek majd a korlátozásokról.

A viszonylag gyéren lakott félszigeten található a Fagradalsfjall tűzhányó, amely hónapokig tartó aktivitást mutatott 2022 nyarán, azt megelőzően pedig 2021 márciusától. A kitöréseket számos földrengés előzte meg.

Izlandon rendszeresek a földrengések és a vulkáni tevékenység. A szigetország meteorológiai szolgálata, a Vedurstofa szerint legutóbb júliusban tört ki a tűzhányó néhány hétre, de ez nem veszélyeztette a fővárost vagy más lakott térségeket.

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb vulkáni tevékenysége is Izlandon történt, amikor 2010 tavaszán az Eyjafjallajökull kitörése öt napra megbénította Európa légiközlekedését: mintegy százezer járatot töröltek Európában és az észak-atlanti térségben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.