Katasztrófa

Több száz földrengést regisztráltak Izlandon

Földlökések sorozata rázta meg a Reykjanes-félszigetet szerdán.

2023.10.25 17:38MTI

Földlökések sorozata rázta meg Izlandot szerdán, a fővárostól, Reykjavíktól mintegy 40 kilométerre délnyugatra található Reykjanes-félszigeten több száz földrengést regisztráltak - közölte a szigetország meteorológiai szolgálata.

A Vedurstofa szerint a földmozgások egyike 4,5-ös erősséget ért el. Ugyanakkor egyelőre nem lehet megállapítani, hogy mindez újabb vulkánkitörés előjele-e.

A félszigeten az ilyen földrengéssorozatok az utóbbi három évben három vulkanikus kitörést is beharangoztak. Legutóbb júliusban tört ki helyben egy tűzhányó néhány hétig, de ez nem sodorta veszélybe a fővárost, illetve más lakott térségeket.

Izlandon rendszeresek a földrengések. Kedden este az észak-atlanti sziget gyéren lakott központi felföldjét egy közepes, 4,9-es erősségű földrengés rázta meg a Bárdarbunga vulkán térségében, amely a hatalmas Vatnajökull gleccser alatt található.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.