Világvége

Alaszkában áradást váltott ki a gleccseromlás, vészhelyzetet hirdettek - videó

Juneau városa most mozgósítja a válaszintézkedéseket, hogy segítsen az érintett lakosoknak, és felmérje a gleccsertörés és az azt követő áradás okozta károk teljes mértékét.

2023.08.07 19:22ma.hu

Az alaszkai Juneau-t katasztrofális gleccsertörés okozta árvíz sújtja, ami miatt a város tisztviselői szükségállapotot hirdettek. A Mendenhall-gleccseren található Suicide-medencében bekövetkezett szakadás okozta áradás a Mendenhall folyó mentén több építményt is lerombolt.

Az X (hivatalosan Twitter) közösségi oldalon megosztott felkavaró felvételeken egy többemeletes épület látható, amely a folyóba omlik, és a lakosok tehetetlenek. A Juneau nemzetközi repülőtér közelében a Mendenhall-folyóban úszó törmeléket és fákat láttak, amelyek súlyosbítják az árvíz okozta károkat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint két ház megsemmisült, egy másik pedig részben megrongálódott és elsodorta a víz. Több más lakóház, köztük egy társasház is jelentős veszélynek van kitéve az árvíz okozta alámosások miatt. Az árvíz mértéke olyan szélsőséges volt, hogy a szakértők kevesebb mint 1%-os esélyt becsültek rá, ami váratlanul érte a hatóságokat.

A Mendenhall-tó a katasztrófa során rekordszintet ért el, 4,6 métert, ami jelentősen meghaladja a korábbi, 2016-ban felállított rekordot. Az áradás gyors üteme - óránként 21,5 centiméter - útlezárásokhoz és hídkárokhoz vezetett a térségben.

A hatóságok felszólították a lakosokat, hogy a biztonságuk érdekében maradjanak távol a folyótól a jelenleg is tartó árvíz idején. A Suicide-medence 2011 óta okoz gleccsertavakból eredő árvizeket, de a mostani pusztítás mértéke példa nélküli.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.