Katasztrófa

Vulkánkitöréstől tartanak a Fülöp-szigeteken

18 vulkanikus eredetű földrengést észleltek.

2023.06.01 16:24MTI

A gőzölgő Bulusan vulkán kitörésének veszélyére figyelmeztetnek a Fülöp-szigetelen, miután 18 vulkanikus eredetű földrengést észlelt a helyi vulkanológiai és földrengéstudományi intézet csütörtökön.

A Bulusan vulkán a délnyugati országrészben található Sorsogon tartomány Luzon szigetén található, és helyi idő szerint szerda reggel 5 órától adott közetrepedésekkel járó nyugtalanító jeleket. Az általa okozott rengések közül öt volt 2,71 és 6,56 kilométer közötti mélységben a vulkán keleti szektora alatt.

Az intézet hozzátette, hogy gyenge kigőzölgés észlelhető a kráter csúcsáról, és a délkeleti lejtőn aktív légmozgást is megfigyeltek. E jelenségek valószínűleg a vulkáni gáztevékenységhez kapcsolódnak és kitöréshez vezethetnek - közölte az intézet.

A szakemberek arra figyelmeztették az embereket, hogy ne tartózkodjanak a 4 kilométeres veszélyzónában. Továbbá jelezték, hogy a kitörés esetén sziklaomlásra és földcsuszamlásokra kell számítani a dél-délkeleti lejtőkön.

Az intézet arra kérte a polgári légiközlekedési hatóságot, hogy tegyen javaslatot a pilótáknak a vulkán csúcsának elkerülésére.

A Fülöp-szigetek legaktívabb vulkánjától, a Mayontól 70 kilométerre délkeletre fekvő Bulusan tavaly júniusban 17 percen át lövellte a hamut 1 kilométer magasba, beborítva a tartomány egyes részeit. A hatóságok akkor arra kényszerültek, hogy evakuálják a környékbeli lakosságot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.