VIlágvége van már megint

Napfogyatkozás, szuperhold és az évszázad árapálya - mi jöhet még?

A víz "egy vágtató ló sebességével" tört be az öbölbe. Valami történik, ez biztos.

2015.03.22 12:08ma.hu
Mont Saint-Michel, Mathew Ingram Twitter @mathewi

Biztosan látták már fotókon az elképesztően gyönyörű Mont-Saint-Michel szigetet, mely a Couesnon folyócska torkolatában található, és amit a La Manche csatorna árapálysíkságából kiemelkedő gránitszikla alkot, pontosan 1 kilométerre Franciaország normandiai partjaitól.

Mint ismeretes, Mont-Saint-Michel szigete egy jellegzetes árapálysziget. Apálykor a sziget száraz lábbal megközelíthető, dagálykor azonban valódi szigetté válik. Ennek következtében a Mont-Saint-Michel szigetén épült kolostor misztikus jelentőséggel bírt. (A sziget és a rajta található bencés apátság 1979-ben az elsők között került fel a UNESCO Világörökségi listájára.) 1879-ben épült fel azonban a szigetet a szárazfölddel összekötő gát és ezzel megszűnt szigetnek lenni.

Egészen 2015. március 21-éig.
Egy nappal ugyanis a napfogyatkozás után olyan mértékben megemelkedett a vízszint, hogy elvált a szárazföldtől. A szintkülönbség az UNESCO világörökségi színhelyén 14,15 méteres volt, ami egy négyemeletes ház magasságának felel meg.

© AFP Damein Meyer

A Mont-Saint-Michel-öböl a második hely a világon a kanadai Fundy-öböl után, ahol az egymást követő apály és dagály szintje között a legnagyobb a különbség. Több csillagászati tényezőnek, köztük a Nap és a Hold együttállásának köszönhetően az eltérés ezúttal rekordszintű, több mint 14 méteres volt. Az árapály nagyságát jelölő együttható értéke, amely 20-tól 120-ig terjedő skálán mozog, szombaton 119 volt, ilyen nagynak még sohasem mérték.

A természeti jelenséget a helyszínen mintegy 30 ezren tekintették meg, köztük sok külföldi turista. Ez szintén rekordnak tekinthető, mert a Mont-Saint-Michelt - amely dagálykor sziget, apálykor a szárazföldhöz tartozik - egy időben még soha nem keresték fel ennyien.

A dagály a francia hatóságok közlése szerint emberéleteket is követelt a francia partvidéken. Egy, a parton halászó 70 éves embert egy nagy hullám a vízbe sodort, és nem tudott élve kijutni, egy kagylóhalászt pedig Ile Grande szigetnél találtak holtan a katasztrófavédelem járőrei.

18 évente van ilyen

"Az évszázad árapálya" valójában körülbelül tizennyolc évente, több asztronómiai tényező - a égitestek egymásra gyakorolt tömegvonzása, a pályák közötti legkisebb távolság - tökéletes együtthatásakor következik be. Az apály és a dagály váltakozása a Hold és a Nap vonzásának a tengerek és az óceánok szintjére gyakorolt hatása.

A legutóbbi "évszázad árapálya" 1997. március 10-én volt, a következők pedig 2033. március 3-án és 2051. március 14-én várhatók.

A március 20-ai napfogyatkozás 30 másodpercben

Mi jöhet még? Hát ezek!


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.