Megkezdődött

Nézze élőben az izlandi vulkánt - mert hogy kitört!

2010-ben az izlandi Eyjafjallajökull vulkán kitörése miatt 20 ország zárta le ideiglenesen a légterét, ami nagyjából 10 millió utast érintett. A szigeten most egy újabb vulkán lendült be...

2014.08.29 09:46ma.hu
Webcam

Helyi idő szerint éjfél körül a felszíni repedések kialakulásának helyszínén, a Holuhraun lávamezőn hasadékvulkáni kitörés kezdődött. A kitörés a Dyngjujökull gelccsernyelvtől északra, körülbelül 9 kilométer távolságban zajlik mintegy 1000 méter hosszúságban, az Askja vulkáni rendszertől nagyjából 15 kilométerre délre - írja az Eötvös Loránd Tudományegyetem Kőzettan-Geokémiai Tanszékének Tűzhányó blogja.

Egyelőre csekély mennyiségű láva ömlik a felszínre kisebb lávaszökőkút kitörések mellett. A felszíni repedések megjelenése új színt hozhat az eseménysorba és ez néhány órán belül vöröslő lávafüggöny formájában meg is valósult. A vulkáni működés egyelőre csekély mértékű, de ez akár hosszú ideig, hónapokig, esetleg évekig is eltarthat.

A vulkáni működés több élő webkamerán követhető. Ezen a webkamerán a jobb alsó sarokban látható a füst, ezen pedig közelebbről követhető az esemény.

Az éjféli lávafüggöny

A hétvége óta szakadatlanul zajlottak a földrengések a térségben, azaz a Dyngjujökull gleccsernyelv előterében lévő hasadék, a Bardarbunga és az Askja vulkáni rendszer környékén, ezért emelték a riasztási szintet is.

Csütörtökön az izlandi szakemberek a jégtakarón 4-6 kilométer hosszúságú besüppedéseket tapasztaltak, ilyeneket általában vulkáni működés nyomán figyelnek meg, Magnus Tumi Gudmundsson, tapasztalt izlandi geofizikus szerint kisebb vulkáni kitörés történhetett a 400-600 méter vastag jégtakaró alatt, ami a számítások szerint 30-40 millió köbméter olvadékvíz keletkezésével járt volna. Ennek hiányát azzal magyarázzák, hogy az olvadékvíz a közeli jégalatti tűzhányó, a Grimsvötn kalderáját kitöltő jég alatti tavába folyt, aminek ezzel a vízszintje 5-10 métert emelkedett.

Mindenesetre most már felszíni jelei is vannak a kőzetlemezek távolodásának, a következő napokban érdemes lesz figyelni a híreket!

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.