Csóri sáskák

Lerohanták a dél-afrikai sáskák Új-Zélandot

A Dél-Afrikából behurcolt nőstény imádkozó sáska felfalja az új-zélandi faj hímjeit. Eddig 70 százalékukat pusztította el, így a rovar a veszélyeztetettek közé került

2014.01.25 20:30MTI

"Aggasztóan nagy számú új-zélandi imádkozó sáskát falnak föl a távolról érkezett rokon rovarfaj nőstényei. Ellenállhatatlanul erotikus illatanyagot bocsátanak ki áldozatuk elcsábítására, majd felfalják őket - közölte Greg Holwell, a kutatás vezetője, az Aucklandi Egyetem viselkedéskutató biológusa.

A ragadozó rovar nősténye ugyanis néha - ám közel sem mindig - bekebelezi a hímet párzás után, de akár közben is - mutatta ki egy korábbi tanulmány. Új-Zélandon azonban a helyi imádkozó sáskák nőstényei már nem találnak hímeket a szaporodáshoz, 70 százalékuk elpusztult a dél-afrikai rovar inváziója következtében.

Holwell elmondta: a kisebb termetű új-zélandi hím lelkesen közeledik az egzotikus nőstényhez, hiszen hiányzik belőle az afrikai sáskahímek ösztönös óvatossága, amire szükségük van, mikor leendő partnerüknek udvarolnak.

"A mi imádkozó sáskáink vonzóbbnak találják a külföldi nőstényeket, mint a hazai fajt, noha nem képesek az idegennel párzani, tehát teljesen értelmetlenül mennek lépre. Az Új-Zélandon honos imádkozó sáskák fenyegetettségét hivatalosan is elismerték, védelmük érdekében meg kell szabadulni az agresszív idegenektől" - fogalmazott Holwell.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.