Ukrajna korlátozza az Európának szánt gázt?

Az E.ON Földgáz növeli a tárolókból a szállítást az ukrán-orosz gázvita miatt

Az E.ON Földgázt nem érinti a Gazprom Ukrajnába irányuló földgázszállításainak újabb csökkentése, de a társaság úgy döntött, hogy jelentős mértékben növeli a földalatti gáztárolóiból a kitárolást - közölte Kutas István, az E.ON Földgáz kommunikációs vezetője az MTI-vel kedden.

2008.03.04 18:56MTI

A Gazprom értesítette az E.ON Földgázt az Ukrajnával szembeni legújabb szankcióról, és jelezte a kedden esedékes újabb szállításcsökkentést. Az orosz partner hangsúlyozta, hogy az E.ON Földgáz által szerződött mennyiségeket ez a csökkentés nem érinti, valamint, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyar fél megkapja a szerződött földgázt. 

Az ukrán gáztranzit korlátozásával kapcsolatos legújabb sajtóhírek miatt az E.ON Földgáz a földgáztárolókból történő kitárolás növelése mellett újra beindítja az utóbbi napok meleg időjárása miatt leállított hajdúszoboszlói tárolót is. Kutas István elmondta: a keddi hét fokos hőmérsékletcsökkenés, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat által előrejelzett további lehűlés miatt is célszerű a kitárolás növelése. A tárolói rendszer ezzel együtt sem fut majd a maximumon, és a nyugati importot sem kell növelni az elkövetkező napokban, így még bőven van tartalék a rendszerben. 

Az E.ON Földgáz Storage tároló kapacitása összesen 3,7 milliárd köbméter, a napi kitárolási csúcs pedig 51 millió köbméter. A tárolókapacitás mintegy feléig van feltöltve. Az E.ON kommunikációs vezetője hangsúlyozta, hogy ha Ukrajna felől tartósan kevesebb gáz érkezne, akkor megduplázhatják a nyugati beszerzést, és néhány órán belül tovább növelhetik a tárolókból történő kitárolást. Az ukrán állami gáztársaság, a Naftogaz kedden bejelentette, hogy mérsékelheti az Európába irányuló földgázszállításokat, ha a Gazprom tovább csökkenti szállításait Ukrajnának. 

Ha a Gazprom tovább csökkenti szállításait, akkor a Naftogaz "megfelelő és aszimmetrikus" lépést tesz az ukrán fogyasztók védelmében - közölte az ukrán gáztársaság. Az E.ON Földgáz és a Gazprom közötti szerződés alapján az ukrán tranzitért a Gazprom a felelős, az E.ON földgáz a beregszászi betáplálási ponttól birtokolja földgázt. Az FGSZ Földgázszállító Zrt. az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében kiemeli: mint rendszerirányítói engedélyes, folyamatosan figyelemmel kíséri az orosz-ukrán földgázszállításokkal kapcsolatos fejleményeket. 

Jelen pillanatban a földgázszállítások szerződés szerint teljesülnek. A társaság hangsúlyozza: a helyzet folyamatos elemzésének függvényében megteszik a szükséges előkészületeket egy esetleges nyomáscsökkenés vagy forráshiány kezelésére.

A Gazprom a múlt heti jelzésének megfelelően hétfőn délelőtt 25 százalékkal csökkente a földgáz szállítását Ukrajnának az eddig felhalmozott adósságok visszafizetéséről folyó tárgyalások megfeneklése miatt. A gázipari társaság kedden késő délelőtt jelezte: - közép-európai idő szerint - 18 órától további 25 százalékkal csökkenti a gázmennyiséget, miután Ukrajna az idei szállítások után már 600 millió dollárral adósa az orosz cégnek, miközben nincs még érvényes megállapodása az idei évre. 

A Gazprom és Ukrajna is jelezte: Európába zavartalan a földgázszállítás. Daróczi Dávid kormányszóvivő szerint az újabb orosz-ukrán gázvita is azt erősíti meg, hogy szükség van a Nabuccóra és a Déli Áramlat gázvezetékre is. A kormányszóvivő az MTI-nek hangsúlyozta: Magyarország gázellátása annál biztosabb lábon áll, minél több vezetéken keresztül kaphat gázt. Hozzátette, a magyar kormány elsődleges feladata, hogy biztosítsa az ország gázellátását. 

Emlékeztetett: a legnagyobb kockázatot azt jelenti, hogy Magyarország biztonsága jelenleg egyetlen gázvezetéktől függ, és ezt bármilyen technológiai, vagy akár a mostanihoz hasonló elszámolási vita veszélyeztetheti. A Nabucco gázvezeték megépítése egyértelműen csökkentheti ezt a veszélyt, ezért is támogatja a kormány annak megépítését, és ezért állt az élére egy ezt segítő kormányközi megállapodás tető alá hozásának - tette hozzá.
 
Daróczi Dávid közölte: még nagyobb biztonságot jelent, ha megépül az Európai Unió által szintén támogatott Déli Áramlat is, amelynek megépítéséről múlt csütörtökön írt alá kormányközi megállapodást a magyar és az orosz kormány.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.