"Meg akarja várni, hogy tisztázódjanak a vádak"

Sáros lehet az ÖVP-listavezető a Strabag-balhéban?

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) európai parlamenti listavezetője és a Strabag építőipari konszern elleni korrupciós vádakban érintett cég kapcsolatát firtatja egy osztrák hetilap.

2009.05.24 13:45MTI

A Profil vasárnap megjelent számában felidézi, hogy az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és a Zöldek Ernst Strasser vállalkozói tevékenységét összeegyeztethetetlennek tartják európai parlamenti képviselőjelöltségével, majd azzal folytatja: Ernst Strasser két üzleti partnerének "előélete" jelenleg is foglalkoztatja a bécsi korrupció ellenes ügyészséget és a budapesti ügyészséget.

A magazin értesülése szerint a konzervatív politikus, volt belügyminiszter társtulajdonosa a ZSA Strategy Consultants GmbH nevű, Bécsben bejegyzett vállalatnak, ez pedig jogutódja annak az Eurocontact csoportnak, amelyen keresztül az osztrák építőipari konszern állítólag adományokat folyósított magyarországi pártoknak üzleti előnyszerzés céljából. Az Eurocontact tulajdonosaiként számon tartott Alexander Zach és a magyar származású Zoltan Aczel elleni, törvénytelen pártfinanszírozással kapcsolatos vádak először a 2006-os, majd az előre hozott 2008-as ausztriai választás kampányidőszakában merültek fel a sajtóban.

Zach a választásokon részt vevő Liberális Fórum (LIF) elnöke volt, de az ellene felmerült gyanúk miatt 2008 októberében kénytelen volt lemondani erről a tisztségéről.

A magazin furcsállja, hogy a "mindössze három alkalmazottat foglalkoztató" Eurocontact 2006-ban 19 millió, 2007-ben 12 millió euró forgalmat bonyolított, miközben a Boston Consulting Group - amelyet az egyik legnagyobb magyarországi tanácsadó cégként említ - több tucat alkalmazottal évi négymillió eurós forgalmat könyvel el. Ugyanakkor azt is megjegyzi a Profil, hogy az ügyészségi nyomozás a 2005 előtti időszakra vonatkozik, és hogy Strassert csak 2007. február 17-i dátummal jegyezték be ZSA GmbH társtulajdonosaként. Mindezzel kapcsolatban a politikus vasárnap délelőtt az ORF politikai műsorának vendégeként elmondta: a cég működését már korábban felfüggesztették, "mert meg akarja várni, hogy tisztázódjanak a vádak".

Hozzátette azt is: üzletfelei vétlennek mondják magukat, és amíg az ellenkezője be nem bizonyosodik, ő maga hisz nekik. Ernst Strasser a lappal ügyvédje útján azt is közölte: a ZSA GmbH-ban birtokolt tulajdonrésze útján semmiféle magyarországi üzleti kapcsolata nem volt, és nem állt üzleti kapcsolatban a Strabaggal sem.

Zoltan Aczel a lap kérdésére cáfolta, hogy tanácsadói tevékenysége akár a cikkben említett M6-os autópálya, akár más beruházás ügyében pártfinanszírozással lenne összefüggésben. A kérdésfeltevést "tendenciózusnak és megalapozatlan állításokat tartalmazónak" minősítette.

Hasonlóképp, a Strabag azzal reagált a Profil megkeresésére: Strasser soha nem végzett semmilyen tevékenységet a cég számára.

A cikkben említett, az M6-os autópálya három szakaszának építésére kiírt tenderrel kapcsolatban annyit közöltek: egy alkalommal a Strabag ajánlata volt a legolcsóbb, ezért kapta meg a megbízást, a másik két alkalommal az osztrák Porr AG nyerte meg a pályázatot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.