Rászorultsági elv, anyagi jogosultság

MSZP: igazságosabb lesz a családtámogatás

Az igazságosabb családtámogatások kialakítása a célja a szociális rendszerre vonatkozó kormányzati javaslatoknak - mondta Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatóján, pénteken.

2009.03.20 13:47MTI

Továbbra is megmarad a rászorultsági elv, az alanyi jogosultság, a családi pótlék is minden évben emelkedni fog - közölte a politikus. Török Zsolt kérdésre válaszolva elmondta, a családtámogatási rendszeren belül nem szeretnének spórolni, azon változtatnak, hogy sokkal célzottabban jusson el a támogatás a gyermekekhez.

Hozzátette: azt akarják elérni, hogy az önkormányzatok, a gyámhatóság, a gyermekvédelmi és a gyermekjóléti szolgálatok segítségével ezek az összegek valóban a gyermekre fordítandó forrást jelentsenek. Közölte, hogy a családi pótlékot 50 százalékig természetbeni juttatásként is igénybe lehet venni. Kifejtette: a családi pótlékot 15 éves korig családi juttatásként, 15 és 18 éves kor között pedig oktatási támogatásként folyósítják majd, ha a gyermek eleget tesz a tankötelezettségnek. Hozzátette: ha 15 éves kor alatt a gyermekvédelmi jelzőrendszer problémát mutat, akkor az illetékes hatóság "segít elkölteni" a családi pótlékot.

Török Zsolt szerint azon lehet spórolni, hogy a családi pótlék adóterhet nem viselő, de adó alá vonandó jövedelem lesz, ez azonban csak a magasabb jövedelműek számára jelentene elvonást, a minimálbéresek és a 140-150 ezer forintig keresők nem járnának rosszabbul. Kitért arra, hogy a gyermekgondozási díjra (gyed) való jogosultsághoz szükséges biztosítási jogviszonyt 180 napról 365 napra emelik.

Török Zsolt hangsúlyozta, aki most is kapja a gyedet az a jövőben is kapni fogja, és annak összege, hasonlóan a gyermekgondozási segélyéhez (gyes) és a családi pótlékéhoz, nem változik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.