Pénzügy

Megtakarítási rekord és kétszámjegyű hozam volt tavaly az önkéntes pénztáraknál

Jelentős létszám- és vagyonnövekedéssel zárták 2023-at az önkéntes pénztárak.

2024.02.08 04:30MTI

A kezelt vagyon új rekordra, 2 ezermilliárd forint közelébe emelkedett, az éves hozam pedig meghaladta a 17 százalékot - közölte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) szerdán az MTI-vel.

Az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárak összesített vagyona 2023-ban mintegy 350 milliárd forinttal, több mint 21 százalékkal nőtt, a taglétszám elsősorban az egészségpénztárak létszámgyarapodása miatt meghaladta a 2,08 milliót.

Közölték: a pénztárak a negyedik negyedévben 6,58 százalék becsült hozamot értek el, az egész évre becsült 17,38 százalékos átlagos érték pedig már szinte teljes egészében képes volt a tavalyi infláció ellensúlyozására. A legtöbb portfólió ennél is jobban, bőven 20 százalék felett teljesített.

A nyugdíjpénztári tagok befizetései az év folyamán 83,8 milliárd forintot tettek ki, ez a 2022-es értéket ugyan csak 2,6 százalékkal múlja felül, de az utolsó negyedév év/év növekménye megközelítette a 8 százalékot, ami komoly eredmény az egy évvel korábban mért csökkenést követően. A munkáltatók 2023-bann csaknem 13 százalékkal növelték befizetéseiket, így hozzájárulásuk a nyugdíjpénztári bevételeken belül immár eléri a 35 százalékot, ami az utóbbi öt év legmagasabb aránya.

A befizetések és a hozamok növekedése miatt az egy főre jutó átlagos vagyon nagysága is új csúcsot ért el a nyugdíjpénztáraknál: az év végére ez meghaladta az 1,8 millió forintot, több mint 23 százalékkal felülmúlva az egy évvel korábbit.

Az elemzés szerint az önkéntes egészségpénztárakban is folytatódott a létszámnövekedés: év végére a létszám csaknem 1,04 millió lett, így tavaly több mint 50 ezerrel nőtt.

Az egészségpénztárakban kezelt összesített megtakarítás a negyedik negyedév végére meghaladta a 81,6 milliárd forintot, ami az egy évvel korábbinál közel 16 százalékkal magasabb érték. Ez a látványos bővülés elsősorban annak köszönhető, hogy a pénztártagok közel 20 százalékkal növelték befizetéseiket, miközben a munkáltatók több mint 9 százalékkal utaltak többet - írták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.