Versenyhivatal

Újabb e-cigaretta forgalmazó tevékenységét vizsgálja a Gazdasági Versenyhivatal

Illegálisan, megtévesztő módon hirdetheti termékeit a cég.

2024.02.07 01:30MTI

Vizsgálatot indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egy elektromos cigarettákat forgalmazó szlovák céggel szemben, mivel az feltehetően illegálisan, megtévesztő módon hirdeti a termékeit.

A GVH keddi közleménye szerint az Airbox s.r.o. szlovák székhelyű vállalkozás a magyar nyelvű honlapján valószínűsíthetően azt a hamis benyomást kelti, hogy az általa forgalmazott, nikotint tartalmazó elektromos cigaretta, valamint a nikotinmentes dohányzást imitáló elektronikus eszközök jogszerűen forgalmazhatók. Ugyanakkor a termékek ízesített változatainak Magyarországon történő forgalmazása, valamint ezek távértékesítése is a hatályos jogszabályok alapján tilos - emelte ki a versenyhivatal.

A GVH jelezte: a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. A vizsgálat lefolytatására biztosított idő három hónap, ami indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

A versenyhatóság felidézte, hogy korábban is szigorúan léptek fel két szlovák céggel szemben, amelyek elektromos cigarettákat, illetve a kiskorúak körében népszerű, ezért különösen veszélyes Elf Bar termékeket forgalmaztak magyar nyelvű weboldalaikon. A GVH a vizsgálatok megindítása után mindkét esetben az ideiglenes intézkedés eszközével élve azonnal elrendelte a webáruházak lekapcsolását az ügyek lezárulásáig.

A vizsgálatok feltárták, hogy a vállalkozások megtévesztően keltették a magyar fogyasztókban azt a benyomást, hogy termékeik jogszerűen forgalmazhatók, az eljárások mindkét esetben a kiszabható legmagasabb bírsággal zárultak.

A versenyhivatal még hatékonyabb és gyorsabb fellépését teszi majd lehetővé idén március 1-jétől, hogy a GVH Versenytanácsa letilthat egyes digitális tartalmakat, például honlapokat, ha ez a fogyasztók kiterjedt érintettsége miatt súlyos sérelem kockázatának megelőzése érdekében szükséges - hangsúlyozta a GVH.

A versenyhatóság felhívta a fogyasztók figyelmét, hogy ne dőljenek be a legális kereskedés látszatát keltő webáruházaknak vagy hirdetéseknek, és ne rendeljenek ilyen termékeket se Magyarországról, se külföldről, az illegálisan forgalmazott dohánytermékek ugyanis egészségkárosító hatásúak lehetnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.